La tensió entre els dos principals partits polítics espanyols s’ha traslladat aquest dissabte als salons del Palau Reial de Madrid. Després de la rebuda de Felip VI, la seva esposa i la seva filla als 1.300 convidats per celebrar el 12-O, s’han produït les habituals converses informals entre periodistes i polítics. Alberto Núñez Feijóo ha atacat Pedro Sánchez assegurant que “no hauria d’estar en aquesta festa” després de l’escàndol de José Luis Ábalos, ara que la Guàrdia Civil situa qui fou home de confiança del president del govern espanyol en l’epicentre de la trama Koldo. El líder socialista, per la seva banda, ha defensat la seva actuació davant d’aquest cas de corrupció, i ha acusat Feijóo i Abascal de ser uns “Torquemadas” per estar demanant constantment la seva dimissió.

Per una banda, Feijóo ha opinat que Sánchez hauria d’oferir una roda de premsa sense límit de preguntes. I, per l’altra, s’ha escapolit quan se li ha preguntat per què el seu partit no cita el president del govern espanyol a declarar en la comissió d’investigació del cas Koldo que els populars —amb la seva majoria absoluta— controlen al Senat. Contradictòriament, ha defensat que no hi ha “cap pressa” per fer aquest moviment. Sigui com sigui, ha opinat que en les tres dècades que fa que es dedica a la política no ha vist res similar al cas Koldo. “Això no hi ha qui ho pari”, ha afegit, perquè “mai una trama de corrupció havia estat tan a prop de la Moncloa". De fet, el  líder del PP ha decidit convocar per aquest diumenge el comitè de direcció del partit per valorar la gravetat del cas, ara que la UCO ja assenyala Ábalos directament.

Sánchez, per la seva banda, ha emmarcat en la normalitat la pressió que exerceixen PP i Vox cap a la seva figura. “La notícia seria que no demanessin la meva dimissió”, ha asseverat. De totes maneres, ha defensat la forma com ha afrontat el cas Koldo. “Per desgràcia, sempre sorgeixen casos de corrupció, però la diferència és sempre la manera com s’hi respon”, ha manifestat. El president espanyol ha tret pit d’haver actuat amb “transparència i rapidesa”, malgrat que aquest divendres ell mateix ja va contradir-se amb el relat que havia mantingut fins ara en l’afer Delcy Rodríguez. Com va fer en la roda de premsa d’aquest divendres al Vaticà, el cap de l’executiu espanyol ha recordat que el seu partit va expulsar ràpidament Ábalos de la formació i que també se li va reclamar l’acta de diputat a qui havia estat anys enrere el seu home de confiança.

feijoo felip vi
Feijóo al Palau Reial aquest 12-O / Foto: EFE

Una renovació profunda al PSOE

Per altra banda, Sánchez ha reconegut que està confeccionant una renovació en profunditat del PSOE. Hi haurà "noves persones i nous discursos" a partir del congrés que el partit celebrarà a Sevilla l’últim cap de setmana del mes de novembre. La intenció del president del govern espanyol és fer una restauració del seu partit que li permeti esgotar l’actual legislatura i romandre a la Moncloa un mandat més. “Serà important per plantejar-nos un horitzó d’aquí a vuit anys”, ha explicat. I això comportarà “fer propostes que retroalimenten el discurs i l’acció del govern”. Ha donat per feta la substitució a l’executiu de la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, quan passi a ser comissària a Europa, i no s’ha volgut mullar sobre si hi haurà encara més canvis dins del Consell de Ministres.

Sobre el recorregut de la legislatura i les dificultats que travessa el seu executiu per tirar endavant mesures al Congrés dels Diputats, Sánchez ha assegurat que, de moment, ha guanyat “totes les batalles polítiques grans” que s’han celebrat des del passat 23-J. Obviant els pressupostos, ha posat sobre la taula la llei d’amnistia i la renovació del Consell General del Poder Judicial; i ha celebrat la bona situació econòmica que travessa Espanya. Malgrat tot, i preguntat expressament per Carles Puigdemont, ha admès que “l’aritmètica parlamentària és la que és”. Ha tornat a reconèixer que el seu executiu no presentarà els pressupostos fins que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana no celebrin els seus respectius congressos a l’octubre i al novembre.

Illa emmarca la seva presència al 12-O en la normalitat: “Catalunya ve a millorar Espanya”

Per últim, el president espanyol ha celebrat que el seu homòleg català, Salvador Illa, hagi fet acte de presència aquest dissabte en la desfilada militar del 12 d’octubre. Feia 14 anys que un president de la Generalitat no visitava Madrid en la festa nacional dels espanyols. “Ho poso en valor”, ha assenyalat Sánchez. Per a ell, el gest del cap de l’executiu català s’emmarca en una “Espanya plural i diversa” que posa de manifest que “Catalunya ha tornat”.

En una altra conversa informal amb periodistes, ha estat el mateix president de la Generalitat qui ha emmarcat en l’absoluta normalitat la seva presència aquest dissabte en la desfilada militar del 12-O a Madrid. Illa ha insistit que “Catalunya ve a millorar a Espanya” des que el PSC ha tornat a governar. El socialista català ha defensat el “respecte institucional” en una “Espanya plural i diversa” quan ha estat preguntat pels mitjans de comunicació sobre el seu pas en aquest 12 d’octubre per la capital espanyola.

Després d’haver parlat amb presidents autonòmics com l’andalús Juanma Moreno sobre el finançament singular per a Catalunya, Salvador Illa s’ha negat a donar detalls sobre les seves “converses privades”. “No vinc un dia com avui a Madrid a parlar de certes coses”, ha manifestat, a banda d’afegir, però, que de moment no ha vist “a ningú defensar l’actual sistema de finançament”. Ha afegit també que el model pactat entre socialistes i republicans a canvi de la seva investidura “no és insolidari”.

La presidenta de l'AVT s'abraona contra Sánchez per la convalidació de penes a etarres

Per acabar d'adobar la tensió al Palau Reial, la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Maite Araluce, s'ha encarat a Pedro Sánchez per recriminar-li la reforma legal que permetrà a presos d'ETA convalidar les seves penes a França i sortir d'aquesta manera abans de la presó. "És lamentable", li ha etzibat. El líder socialista no ha reaccionat a l'abraonament d'Araluce. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!