Nou naufragi. El Consell General del Poder Judicial continua encallat en l’elecció del futur president de l’òrgan de govern dels jutges i del Tribunal Suprem. Els vint vocals s’havien citat aquest dilluns per intentar trobar una solució al tercer intent, però han tornat a ser incapaços d’acordar un nom que compti amb el suport de tres cinquens dels membres (dotze vots). Ara bé, a diferència de les anteriors ocasions, el ple ha decidit continuar la recerca d’un acord sense fixar data per a la seva represa “fins que s’assoleixi aquest consens”. Des del CGPJ indiquen que els vocals “mantindran oberts els canals de comunicació durant les pròximes setmanes”. A més, faran una reunió plenària el dilluns 19 d’agost per adoptar els acords necessaris per raons d’urgència o per tenir caràcter inajornable.
En concret, hi ha set magistrats del Tribunal Suprem que opten a encapçalar el Poder Judicial i l’Alt Tribunal. Els candidats, cinc dones i dos homes, són els noms que van proposar els nous vocals del CGPJ: Esperanza Córdoba, Antonio del Moral, Ana Ferrer, Ángeles Huet, Carmen Lamela, Pablo Lucas i Pilar Teso. En la sessió d’aquest dilluns, s’ha produït una única votació, en la qual no ha decaigut cap candidat. Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, l’associació de jutges progressistes, continuen apostant per escollir una dona com a presidenta del CGPJ per tal de “representar la majoria femenina a la justícia espanyola” i “reflectir la realitat de la judicatura espanyola”, donat que les dones són “majoria en la carrera judicial”, però “continuen infrarepresentades en llocs de designació discrecional”. “Nomenar una presidenta trencaria el sostre de vidre i seria un reconeixement a la lluita per la igualtat efectiva”, concloïa el comunicat. De moment, el sector progressista no ha trobat suficients complicitats entre els vocals conservadors.
En l’última reunió, el 31 de juliol, es van sotmetre a votació només dos noms, els que havien obtingut més vots al primer ple, dos magistrats progressistes del Suprem: Pilar Teso (que té el suport del sector progressista) i Pablo Lucas (que té el vistiplau del sector conservador). Com que la votació va acabar amb empat a deu vots, cap dels dos va aconseguir els suports mínims exigits, així que els vocals van decidir reiniciar el procés i tornar a sotmetre a votació les set candidatures inicials. Això és el que s’ha produït avui, encara que tampoc hi ha hagut entesa. El nou CGPJ va començar a caminar el 25 de juliol amb la sessió constitutiva i el primer conclau per elegir president es va celebrar dimarts passat. Es va allargar més de tres hores, però va acabar naufragant després de set rondes de votació en les quals es van anar eliminant els noms amb menys suports fins que només van sobreviure les candidatures de Teso i Lucas.
Una reunió el 19 d’agost per adoptar altres acords urgents
Això sí, amb “caràcter excepcional” i per “raons d’urgència”, el ple ha acordat celebrar una reunió el pròxim 19 d’agost per adoptar acords respecte d’actes reglats i d’aquells que tinguin un termini “peremptori i preclusiu”. Els vocals estan avalats per un informe del Gabinet Tècnic, que conclou que el fet que el CGPJ no hagi completat la composició constitucionalment exigida amb l’elecció del president “no pot resultar en perjudici o menyscabament dels drets de jutges i magistrats”.
Què podrà fer el ple del CGPJ? D’una banda, s’haurà de pronunciar respecte a actes reglats, com les pròrrogues de llicències de malaltia, els procediments de jubilació forçosa per edat i de jubilació voluntària, les declaracions de compatibilitat amb activitat docent i el reconeixement de triennis. D’altra banda, també tindrà sobre la taula les mesures cautelars de suspensió en el marc d’un recurs administratiu. La inclusió en l’ordre del dia d’aquests assumptes requerirà la unanimitat dels membres del ple.