En quinze dies se sabrà en quin grau classifiquen els presos polítics i en quin règim penitenciari queden per complir la condemna del Tribunal Suprem.
Un cop hi ha la sentència que delimita la condemna, les presons concreten, segons els delictes i els condicionants de cada pres, en quin règim queden. I d'aquí és d'on surten els tercers graus que fan que els presos només hagin d'anar a la presó per dormir. Si passés això, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa podrien passar les festes de Nadal a casa. Això sí, haurien de tornar a la presó cada nit.
De fet, en una entrevista a ElNacional.cat, l'advocat de Quim Forn, Xavier Melero, deia que era possible i que ja s'hauria d'haver adjudicat.
La pregunta és si amb penes altes com les que tenen els presos polítics la llei permet el tercer grau. I sí, ho permet. La llei no estableix cap mínim d'anys de pena per obtenir el tercer grau.
Però quantes vegades ha passat? La veritat és que no és habitual que amb penes de dos dígits s'atorgui el tercer grau. Però tampoc és impossible. Perquè hi ha hagut casos. Tot depèn dels condicionants de cada pres. De si hi ha perill de reincidència, de si té arrelament familiar i possibilitats de tenir feina, i del risc de fugida.
Ara mateix els presos polítics estan esperant que els classifiquin per saber a quin règim s'enfronten dins la presó i si podrien sortir, almenys de dia, molt abans de complir la quarta part de la condemna, que és el que hi ha ara a la vista.
El procés a seguir
Perquè això passi cal que la Junta de Tractament de cada presó avaluï els presos i decideixi quina classificació els donen. Això ha de passar en un termini de 15 dies, que és quan s'esgoten els dos mesos que preveu la llei per avaluar els presos un cop tenen la condemna. La decisió la prenen funcionaris de carrera. "Les decisions no estan en el terreny de la política", diuen fonts dels Serveis Penitenciaris, que asseguren que "es tractaran aquests casos com qualsevol altre".
Només intervindrà la Secretaria de Mesures Penals en el cas que no es classifiqui de la mateixa manera els presos i les preses que estan en presons diferents, perquè, de fet, sempre ho fan quan la Junta de Tractament classifica diferent dos casos iguals. Per exemple que s'atorgués el tercer grau als presos de Lledoners però no a les preses de Puig de les Basses o Mas d'Enric. En aquest cas es faria una proposta perquè reconsideressin la classificació.
Un cop feta la classificació de la Junta de Tractament, és susceptible de recurs per part de la Fiscalia, que s'hi pot oposar. També s'hi pot oposar el jutge de vigilància penitenciària. I fins i tot pot acabar a la taula del Tribunal Suprem, que és qui ha dictat la sentència. "L'última paraula la tenen els jutges", recorden des del Departament de Justícia.