Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras han atorgat per unanimitat el tercer grau als presos polítics. Això vol dir que Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart queden en règim de semillibertat. Després de dos anys i mig a la presó, podran sortir de la presó cada dia i només hi hauran de tornar per anar a dormir. Els permisos també s'amplien, passen de 36 a 46  i no cal tenir complert un quart de la pena per poder-los fer. També podran estar tot el cap de setmana sencer a casa.

La decisió, que ha anunciat el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, arriba mig any després que les presons atorguessin el segon grau als presos i en mig d'un nou debat sobre la resolució, curta per a uns, i massa prematura per a uns altres. La mesura s'ha proposat avui però l'ha de ratificar el jutge de vigilància penitenciària. En l'atorgament del segon grau van trigar un mes. La decisió es pot recórrer, però Calderó ha recordat que en el cas del segon grau ningú ho va fer. En cas de recurs, l'última paraula la té el Tribunal Suprem, després d'esgotar tota la via judicial inferior.

 

 

La justificació de Justícia

Calderó ha volgut destacar durant una extensa introducció a l'anunci que el tercer grau "no és un eximent de la pena, no hi ha cap tercer grau que deixi ningú en llibertat". El secretari de Mesures Penals ha exposat amb un extens argumentari la justificació d'aquest tercer grau abans que encengui un nou debat polític i ha volgut deixar clar que les juntes de tractament "no obeeixen cap consigna política"

Fent una clara referència al whastap que va enviar el Tribunal Suprem als periodistes, Armand Calderó ha dit que les tres juntes de tractament s'han reunit simultàniament per "protegir-les d'amenaces i coaccions, per treballar en llibertat sense que res ni ningú els pugui coaccionar".

 

 

Calderó ha volgut deixar al marge la responsabilitat política en la decisió argumentant que "l'execució de la sentència no està damunt la taula de cap conseller", sinó que és una condemna del Tribunal Suprem i que el sistema penitenciari de Catalunya només pot donar-hi compliment i activar les mesures establertes per llei a l'hora de donar els permisos. "Cap convicció de cap conseller pot condicionar cap sentència", ha dit. 

Calderó també ha exposat que la llei és clara. I fent referència a l'article 72.4 de la llei orgànica de règim penitenciari del 1979, ha argumentat que "no es pot mantenir en un grau inferior algú que pot estar en un grau superior". El secretari de Mesures Penals ha remarcat així que la decisió és estrictament tècnica. 

 

 

Del segon al tercer grau

El mes de desembre les juntes de tractament no van donar el segon grau per unanimitat. Hi havia diferents criteris i alguns dels seus membres creien que sí que era oportú el tercer grau que permet als presos només anar a dormir a les presons i tenir una millora en els permisos penitenciaris. 

No hi ha tractaments específics per al delicte de sedició. És un cas excepcional i complex i amb un intens debat polític de rerefons, també entre els mateixos socis de Govern. Junts per Catalunya no va compartir al desembre la decisió del segon grau que va avalar ERC, titular de la conselleria de Justícia, que té sota les seves competències les presons catalanes. 

L'alternativa al tercer grau era obtenir el permís del 100.2 per poder sortir de la presó per anar a treballar o fer tasques de voluntariat. Això també va crear controvèrsies quan, durant el confinament, tot i l'ordre de Justícia de revisar els casos per tal de buidar presons per minimitzar riscos de contagi, el Tribunal Suprem va advertir els funcionaris de les presons amb un whasap enviat als periodistes que enviar els presos polítics a casa podia incórrer en un delicte de prevaricació.