En una sessió de control al Congrés dels Diputats en clau electoral, Esquerra Republicana posa el crit al cel pel que considera que és el model de finançament del PSC. La portaveu adjunta d'ERC, Teresa Jordà, ha interrogat directament la vicepresidenta primera del govern espanyol sobre el sistema de finançament que preveu la Moncloa per Catalunya per als pròxims anys i ha considerat que la rèplica que li ha donat María Jesús Montero evidencia que el PSC és la “garantia del manteniment de l'espoli fiscal a Catalunya”. Pels republicans, les paraules de la ministra d'Hisenda demostren que el model fiscal de Salvador Illa és no revertir ni “l'infrafinançament crònic” ni “l'ofegament de les polítiques socials” per tal que “Catalunya continuï pagant i continuï callant”. “Un dels grans consensos de la societat catalana, des dels moviments socials fins a la petita i mitjana empresa, és la necessitat d’un model de finançament just i d’acord amb el potencial del nostre país”, ha reblat Jordà.
Durant la seva intervenció, Teresa Jordà ha lamentat que Catalunya “viu molt per sota de les seves possibilitats” i li és “impossible” tenir un ensenyament, una sanitat i uns serveis socials “de qualitat” si només gestiona el 9% dels impostos que genera: “D’això se’n diu espoli fiscal”. Els republicans situen “les cues de sanitat o de dependència i la impossibilitat d’incrementar el salari dels infermers o els reforços educatius” com una “conseqüència directa d’aquest espoli fiscal”, que esdevé “espoli social” quan es destina “als privilegis dels de sempre, a la despesa militar, als oligopolis o a compensar la baixada d'impostos de la insolidària Ayuso”.
María Jesús Montero, número dos de Sánchez a la Moncloa i a Ferraz, ha defensat la gestió dels socialistes i ha esgrimit que, “igual que les altres comunitats autònomes”, Catalunya “mai havia tingut més recursos”. En la línia dels arguments que ha sostingut el govern espanyol en les últimes hores, ha insistit que el seu compromís és impulsar “un nou sistema de finançament autonòmic” que “atengui les necessitats de les comunitats” i estigui “consensuat” amb els grups del Congrés dels Diputats. Així mateix, ha deixat clar que el model de finançament ha d'entrar “en el marc de la Constitució i dels mateixos estatuts d'autonomia” i ha presumit que el govern espanyol “ha augmentat l'autogovern de Catalunya a través del finançament”.
Aragonès defensa a Madrid el finançament singular per “una nova relació bilateral” amb Espanya
Teresa Jordà ha plantejat aquesta qüestió al mateix moment que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, participava en un esmorzar informatiu a Madrid per defensar la seva proposta de finançament singular per a Catalunya. Ha defensat que implicaria “una nova relació bilateral” entre Espanya i Catalunya, i implicaria assolir “una fita més en la solució del conflicte polític”, que “té com a destí” el referèndum d'autodeterminació.
Ahir, el Govern va plantejar la seva proposta de finançament singular, basat en la “sobirania fiscal plena”: que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir la clau de la caixa d'uns 52.000 milions d'euros anuals, el doble que amb el model actual. A més, preveu una aportació a l'Estat pels serveis que presta i un nou fons de reequilibri territorial i implicaria que el Govern gestionés i recaptés tributs com l'IVA, l'IRPF, l'impost sobre societats o els impostos especials: passaria de gestionar el 9% dels impostos al 100%. L'executiu de Pere Aragonès sosté que aquest disseny, que requereix una majoria absoluta al Congrés, és compatible amb la Constitució.