L'exconsellera d'Acció Climàtica i ara diputada d'Esquerra Republicana al Congrés, Teresa Jordà, ha defensat aquest divendres la candidatura alternativa a Oriol Junqueras que es va presentar ahir, encara sense un lideratge concret, com un projecte "obert" i "coral" en el qual cap tothom, "sense prescindir de ningú", i que no és contra el fins fa poc president del partit. En una entrevista aquest matí a Catalunya Ràdio, Jordà ha obert la porta a seure amb Junqueras perquè s'uneixi al projecte per a una llista unitària i evitar un xoc intern, "per parlar, arribar a acords i construir", si bé ha afirmat que seria amb un paper diferent del que ha tingut fins ara, sense liderar des de la presidència, i fent les coses d'una altra manera. 

En aquest sentit, Jordà sosté que cal una renovació de la manera de fer que ERC ha tingut al llarg dels darrers anys, sota el lideratge de Junqueras, al qual li ha retret de manera subtil la pèrdua de l'assemblearisme, del debat intern, i que la militància hagi tingut un menor paper en la presa de decisions. "Volem fer les coses d'una manera diferent, amb valors republicans. Al voltant d'unes idees i no d'una persona", ha apuntat la diputada republicana i una de les portaveus de la candidatura que porta el nom de 'Nova Esquerra Nacional' (NEN), que compta també amb altres cares visibles com l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, o la fins ara portaveu del partit, Raquel Sans.

Jordà ha argumentat que "ha acabat un cicle polític" i que ara toca començar un altre "que ha de ser guanyador". "Jo soc Junquerista, igual que rovirista o vaig ser de Joan Puigcercós. Però pensem que les coses s'han de fer d'altra manera i iniciar un nou cicle guanyador, i connectar d'altra manera, amb la nostra militància i el món local", ha apuntat la diputada, que considera que darrerament no s'ha "connectat amb la ciutadania" i per això s'han donat les darreres davallades electorals. "Hem de ser capaços de tornar a guanyar eleccions i reformular el full de ruta i entendre'ns amb altres formacions", ha apuntat.

Municipalisme, debat intern i "tenir clar qui som i a on anem"

La portaveu de la candidatura alternativa 'NEN', que s'ha vinculat a l'entorn de Marta Rovira i el president Pere Aragonès, ha reiterat que aquest projecte vol vertebrar el partit "des del municipalisme", des d'on es millora la vida dels veïns i veïnes en la curta distància, i des de les entitats i el teixit associatiu. "Ara la idea és recórrer els Països Catalans per compartir amb la militància i perfeccionar" el projecte perquè s'uneixin més militants de base, ha explicat Jordà. Un altre objectiu que ha plantejat l'exconsellera és "tenir clar qui som i cap a on anem", perquè afirma que "massa vegades" Esquerra s'ha mogut en "la indefinició", i especialment en aquests anys complexos al voltant del procés i les seves conseqüències. "La repressió ens ha fet molt mal, la presó i l'exili, ha sacsejat de manera brutal el partit", ha assenyalat.

No tornar a l'"error" d'un hiperlideratge

"Més d'hora que tard" es posaran noms a la candidatura, si bé Jordà ha defensat que no es vol caure en l'"error" d'un hiperlideratge i que la idea és el treball coral al voltant d'unes idees. "Fa setmanes que estem en el què i el com i no el qui, ja vindrà el qui", ha apuntat. Finalment, la portaveu de la candidatura ha descartat que s'opti pel lideratge o la cara visible d'un independent o candidat alternatiu de fora del partit: "No estem pensant en algú de fora que vingui a salvar-nos", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!