La candidata a la vicepresidència executiva de Transició Neta, Justa i Competitiva, i a la cartera de Competència de la Comissió Europea, Teresa Ribera, s'enfrontarà aquest dimarts, juntament amb la resta de futurs vicepresidents, a l'examen del Parlament Europeu amb la gestió de la DANA al focus del Partit Popular a l'Eurocambra. Els últims dies, el PP ha elevat el to contra Ribera, a qui acusa d'inacció en la gestió de la DANA i d'estar més centrada a preparar-se per a l'examen a Brussel·les que a l'activitat del seu ministeri, tot i que ella defensa que va estar al cas en tot moment i fins i tot que va intentar posar-se en contacte, sense èxit, amb el president del País Valencià, Carlos Mazón.
El PP, en peu de guerra
El PP està disposat a anar a per totes contra Teresa Ribera i que no aconsegueixi el càrrec: “Els nostres companys del Partit Popular Europeu saben quina és la nostra opinió”, va afirmar aquest passat dilluns en roda de premsa el portaveu del PP, Borja Sémper, en ser preguntat per si pressionarien per fer caure la dirigent socialista. “Nosaltres ja hem dit des de fa temps que considerem que Ribera no és la millor candidata ni la persona competent per exercir aquesta responsabilitat”, va afegir.
En la mateixa línia, el portaveu del grup parlamentari del PP al Congrés, Miguel Tellado, va criticar l’absència de la socialista al ple de la cambra espanyola de la setmana passada i la va acusar de “fugar-se” i de no respondre a les preguntes sobre la gestió de la DANA "per tal que de no perjudicar les seves aspiracions polítiques a Brussel·les”. Al seu torn, l'eurodiputat del PP Esteban González Pons va afirmar fa uns dies a X, antic Twitter, que Ribera "no mereix representar Espanya" dins la Comissió Europea.
Les pressions i crítiques no només arriben d'Espanya, ja que el Partit Popular Europeu també podria fer caure la dirigent socialista com a represàlia si, prèviament, els socialistes europeus fan caure algun altre candidat, concretament l’italià Raffaele Fitto, que ha estat proposat per liderar la cartera de Cohesió i Reformes, i a qui els socialistes, els liberals, els verds i l'esquerra rebutgen per les seves posicions d'extrema dreta. Si més no, des de l'equip de la presidenta Von der Leyen, afirmen que la voluntat de l'alemanya és no dilatar més el procés de confirmació dels nous comissaris i que el nou executiu comunitari comenci a caminar "com més aviat millor".
Així és l'examen de Ribera
L'audiència al Parlament Europeu se centrarà en la seva capacitat per afrontar el seu nou càrrec, encara que la compareixença és permeable a preguntes de tall més nacional, i per això és previsible que el PP vulgui posar aquest assumpte sobre la taula. Per assumir el lloc que li ha encarregat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, Ribera haurà de respondre abans les preguntes de les comissions d'Afers Econòmics i Monetaris; Medi Ambient; Salut Pública i Seguretat Alimentària i Indústria, Investigació i Energia, responsables d'avaluar la candidata. A més, haurà de respondre a una pregunta de cinc comissions més en qualitat de convidades: Mercat Interior i Protecció del Consumidor; Ocupació i Assumptes Socials; Transport i Turisme; Desenvolupament Regional i Agricultura.
Què necessita per passar l'examen?
Per poder passar l'audiència de l’Eurocambra, la vicepresidenta tercera del govern espanyol necessita el suport de dos terços dels coordinadors de les comissions parlamentàries que l'examinen. És a dir, haurien de votar a favor d’ella el PP europeu, els socialistes, els liberals de Renew, els Verds i l'Esquerra. Fins ara, tots els comissaris que s’han sotmès als anomenats ‘hearings’ han estat aprovats pels eurodiputats -a excepció del candidat d’Hongria, Olivér Várhelyi, proposat per liderar Salut i Benestar Animal, a qui els eurodiputats han demanat que contesti noves preguntes per escrit abans de prendre una decisió definitiva sobre ell-.
Juntament amb Ribera, aquest dimarts se sotmetran a les preguntes dels eurodiputats la resta de candidats designats per a les vicepresidències executives de la CE. Entre aquests hi ha el candidat del govern francès d'Emmanuel Macron, Stéphane Séjourné, proposat per liderar Prosperitat i Estratègia Industrial, o el candidat del govern italià de la ultradreta Giorgia Meloni, Raffaele Fitto. També s'examinarà aquest dimarts la que ha de ser la substituta de Josep Borrell al capdavant de la diplomàcia de la UE, l'estoniana Kaja Kallas.