El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que comunicarà la data de les eleccions un cop s'hagin aprovat al Parlament els pressupostos del Govern. Això imposa uns terminis mínims per recórrer tots aquests tràmits que, per altra banda, podrien ensopegar amb un nou pronunciament judicial relatiu a la seva inhabilitació com a president de la Generalitat. 

Els pressupostos s'han d'aprovar avui a la reunió del Consell Executiu. De fet s'haurien d'haver aprovat ja, atès que la reunió estava prevista per a les 9 del matí, fins que ahir a la nit el president va canviar l'agenda i va traslladar la reunió a les 15h.

Un cop aprovats hauran de recórrer al Parlament uns dos mesos de tramitació fins a completar l'aprovació definitiva, primer en comissions i després al ple. Això vol dir que es podrien aprovar a finals de març o primers d'abril, en el benentès que no hi hagi cap petició de dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, la qual cosa obriria un nou termini d'un mes per emetre l'informe.

A partir d'aquí, l’article 75 de l’Estatut de Catalunya fixa que el president, “amb la deliberació prèvia del Govern i sota la seva exclusiva responsabilitat, pot dissoldre el Parlament”. Únicament pot limitar aquesta potestat del president l’existència d’una moció de censura en marxa o el fet que no hagi transcorregut un any des de les darreres eleccions per aquest procediment.

El decret de dissolució ha de fixar la convocatòria electoral, que ha de tenir lloc entre els 40 i 60 dies següents a la data de publicació del decret al DOGC. La Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG), amb què es regulen els processos electoral a Catalunya atès que no existeix una llei electoral catalana, estableix en l'article 43 que els comicis s'han de celebrar el dia 54 a partir de la publicació del decret.

Tot plegat, però, condicionat al fet que no hi hagi un nou moviment judicial que precipiti la inhabilitació de Torra, la qual cosa obligaria el vicepresident a assumir la presidència i alteraria totalment la situació. Aquest mateix dimecres el líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat una nova querella contra el president per usurpació de funcions.