Dos terratrèmols, un en el sentit figurat, i l’altre en tota l’extensió real de la paraula, acaparen les notícies de les portades dels diaris aquest dissabte. El primer és el cas Dani Alves, que sorprenentment va ser absolt pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del delicte d’agressió sexual pel que havia estat condemnat en febrer de 2024 a quatre anys i mig de presó. I l’altre, el sisme de magnitud 7,7 que va colpejar el centre de Birmània, que també es va sentir amb força a la Xina i Tailàndia, i que ha deixat centenars de morts i desapareguts -la xifra aquest matí ja sobrepassa el miler de víctimes mortals- i que va deixar imatges dantesques d’edificis i infraestructures enfonsant-se i la gent presa del pànic, algunes de les quals il·lustren les portades de la premsa escrita i de tota la resta de mitjans de comunicació del món.
A Catalunya i la resta de l’estat, és sens dubte la sentència del cas Alves, amb les seves interpretacions jurídiques, socials i polítiques, la que va ser la gran notícia del dia, per inesperada i perquè, com assegura José Antich en lel seu editorial, ha obert un debat que va molt més enllà de la decisió del tribunal. La decisió, presa per unanimitat, revoca la sentència inicial a causa d'insuficiències probatòries i contradiccions en el testimoni de la denunciant, el que no va permetre superar l’estàndard de presumpció d’innocència. En concret, el tribunal considera que hi ha “falta de fiabilitat” en el relat de la denunciant, i que les imatges de vídeo del local no es corresponen amb el que va denunciar la víctima que va passar el 30 de desembre de 2022 en la discoteca Sutton de Barcelona, quan Alves va ser acusat d’haver agredit sexualment a una jove de 23 anys en el bany privat del local. El brasiler va estar reclòs en Can Brians 14 mesos en presó preventiva i va sortir sota fiança d’un milió d’euros en març de l’any passat. Tot i que la sentència que revoca la condemna es pot recórrer al Suprem, el brasiler ja podrà recuperar el passaport i viatjar al seu país si ho desitja, i també recuperarà els diners de la fiança.
El País obre el seu titular principal amb el cas Alves, destacant en el seu titular que l’exjugador del Barça ha estat absolt de violació perquè la denuncia “no és fiable”. En la seva informació destaca que la decisió del tribunal ha causat polèmica i recull les declaracions de l’advocada de la víctima, en les que assegura que “ha sentit com si tornés al lavabo on es van produir els fets”. També destaca la reacció de la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, que va dir no compartir la sentència. “Elles han de saber que la seva veu i la seva paraula és creïble i que està avalada per la llei”. El diari Ara també obre amb l’absolució d’Alves després de la decisió del TSJC d’anul·lar la condemna, i La Vanguardia també recull el tema en la seva portada però no com a notícia principal, que pel diari dels Godó és que “el salari mínim es deslliura de tributar tan sols enguany”. El Periódico també ha escollit el cas Alves com a tema principal i fa un pas més enllà, assegurant en el seu titular que l’absolució “sacseja la llei del sí és sí”. És la mateixa interpretació que fa El Mundo, que assegura que la sentència “exhibeix la inconsistència de la llei del ‘només sí és sí”.
La llei L estableix que el consentiment s'ha de manifestar clarament mitjançant actes que expressin la voluntat de la persona. Tot i això, en el cas d'Alves, els jutges del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no van abordar l'anàlisi del consentiment com a eix central, sinó que es van centrar en la manca de proves suficients per desvirtuar la presumpció d'innocència de l'acusat. També l’exministra Irene Montero i altres defensors de la llei han criticat aquesta absolució com un exemple de “violència institucional” i justícia patriarcal, argumentant que se segueix qüestionant sistemàticament la veu de les dones.
Terratrèmol devastador a Àsia
El terratrèmol de Birmània (ara Myanmar), que va causar devastació al nord-oest país i a la capital Nay Pyi Taw, i es va sentir a la veïna Tailàndia, i fins i tot a la Xina, ocupa la majoria de les imatges de les portades, com la de La Vanguardia, on es pot veure com s’esfondra un edifici en construcció a Bangkok, a més de 1.300 quilòmetres de distància de l’epicentre, i a una dona correns presa del pànic. És la mateixa imatge que es pot veure en la portada de l’ABC, que es fa ressò de les conseqüències d’aquest sisme que ha causat centenars de morts en un dels països més pobres d’Àsia i sotmès a una guerra civil. A La Razón de veu la fotografia del mateix edifici però en terra, convertit en runes. El caos es va apoderar de la capital birmana, Nay Pyi Taw, on les carreteres van quedar destrossades i els edificis van tremolar.







