La comissió d'investigació del Congrés dels Diputats sobre els atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils ha citat aquest dijous, 13 de febrer, un dels condemnats per l'Audiència Nacional. És Mohamed Houli Chemlal, que actualment està complint la condemna a la presó de Córdoba i que, finalment, compareixerà presencialment a la Carrera de San Jerónimo, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Per fer-ho possible, la cambra baixa ha dissenyat un dispositiu i un protocol de seguretat especial per a l'ocasió. El més rellevant és que declararà emmanillat, assegut en una taula a part i donant l'esquena a la mesa de la comissió. A més, estarà vigilat per quatre policies: a la primera fila hi haurà dos policies de paisà i al final de la sala hi haurà dos policies d'uniforme que, excepcionalment, podran anar armats dins de la sala, segons confirmen fonts parlamentàries a aquest mitjà.
Mohamed Houli va ser condemnat a una pena de 53 anys i sis mesos de presó per la seva participació en el 17-A, malgrat que va ser absolt de catorze delictes d'homicidi en temptativa de caràcter terrorista, així com de 34 delictes de lesions de caràcter terrorista i de cinc de lesions per imprudència pels quals també estava acusat. Ell és el jove que va resultar ferit en l'explosió de l'habitatge d'Alcanar (on es van preparar els explosius per atemptar) un dia abans de l'atropellament mortal de la Rambla i que va precipitar els plans de la cèl·lula jihadista. Durant el judici, es va acollir al seu dret a no declarar, malgrat que va mostrar penediment pel que va passar i va insistir en la seva col·laboració amb la justícia. La Fiscalia demanava pena més alta de 41 anys de presó (la més alta dels acusats) pels delictes de pertinença a organització terrorista, tinença, dipòsit i fabricació d'explosius i conspiració per cometre estralls terroristes.
Es votarà la petició de Junts de desclassificar la informació de les trucades d’Es Satty amb el CNI fora de la presó
La comissió d'investigació de demà també votarà la nova petició de desclassificació que va formular Junts per Catalunya l'endemà que el govern espanyol remetés al Congrés la desclassificació de les visites del CNI i de la policia espanyola a Abdelbaki es Satty a la presó de Castelló, així com la transcripció de la compareixença de Félix Sanz Roldán a la Comissió de Secrets Oficials el març del 2018. Els juntaires, que donen per fet que la seva petició rebrà llum verda amb el suport del PSOE, volen que el CNI desclassifiqui informació sobre els registres del mòbil que se li va donar a Es Satty per poder mantenir el contacte amb ell. “És un telèfon amb el qual es manté una relació de col·laboració amb un confident i informant. Durant els set mesos que té el telèfon, volem saber què va passar, quina va ser la relació i quina informació va facilitar Es Satty als serveis d’intel·ligència espanyols”, va justificar la diputada Pilar Calvo.