El diputat de Teruel Existe, Tomás Guitarte, ha proposat que l'Estat deixi de finançar les grans ciutats com Barcelona. Ho ha plantejat aquest dimecres en el ple del Congrés dels Diputats, on també ha criticat aquelles urbs que arriben a presumir de poder disminuir la seva càrrega fiscal (una referència clara a la política fiscal de Madrid) i ha demanat que només s'aportin fons per a les petites i mitjanes poblacions. La ministra d'Hisenda, María Jesus Montero, li ha respost i ha assegurat que els grans municipis no estan "sobrefinançats".
🗣️ Una exposició a Lleida sobre l'espoli de Sixena aixeca polseguera a l'Aragó
Guitarte ha interpel·lat al govern espanyol sobre "la necessitat de reformar el finançament dels petits municipis per corregir el greuge endèmic en el model de fiscalitat i finançament de les hisendes locals de l'Espanya buidada", amb la qual cosa ha intentat obrir un debat que permeti acabar amb el que considera "un greuge per un model sostingut durant més de 70 anys". La qüestió és que l'actual sistema de finançament local "beneficia els grans municipis urbans i perjudica bona part dels municipis rurals", cosa que "contribueix al mateix procés de despoblació".
El model de finançament local del Canadà
És així com el diputat ha suggerit seguir el camí d'altres models com el del Canadà, "on l'Estat no aporta finançament a les grans ciutats, com Toronto, que poden generar els seus propis ingressos". "Sí que aporta finançament específic i diferenciat segons les condicions de cada municipi a les petites poblacions", ha detallat. Ben al contrari del que passa a l'estat espanyol des de fa "més de 70 anys", on "l'Estat està enfortint les grans ciutats, començant per Madrid o Barcelona". "Allò just i equitatiu seria enfortir l'administració local en el medi rural per superar les polítiques d'abandonament", ha reblat.
La ministra Montero li ha respost i ha assegurat que els grans municipis no estan "sobrefinançats", tot i reconèixer que "cal fer una revisió del model que permeti aportar-li a totes les entitats territorials un volum més gros de recursos". "Teòricament, el model de finançament local fa que els municipis petits comptin amb un 12% més de finançament que el conjunt dels municipis", ha apuntat, alhora que ha afegit que les localitats de menys de 5.000 habitants tenen un estalvi net positiu dins dels seus comptes. És a dir, que tenen superàvit — cosa que "no significa que els hi sobrin els diners". La titular d'Hisenda ha considerat que el fet que alguns municipis facin servir un millor finançament per fer una política de baixades fiscals pot portar a terme a una "espiral" o a un "dúmping fiscal" que faci que "altres territoris es trobin en una situació de desavantatge", independentment de l'autonomia local que "tots defensem". Així doncs, ha indicat que "en el pròxim model de finançament local hi haurà una variable que discriminarà en positiu als municipis petits" per "aportar-los més recursos" i que "puguin seguir prestant serveis".