El president del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, ha expressat avui que la institució que presideix "no és una organització d'endevinaires" i ha equiparat el grau de dificultat d'encertar uns resultats electorals "a un mes vista" amb fer-lo amb la meteorologia. Tezanos ha participat en el col·loqui "Les dones en la Sociologia", que s'ha celebrat en la Fira del Llibre, on ha recolzat la labor del CIS i ha assegurat que les enquestes electorals representen menys del 15% del treball del centre. La defensa de la labor del CIS per part de Tezanos sorgeix després dels nombrosos "errors" de predicció de les enquestes que va presentar el CIS l'11 de maig, com predir una victòria d'Ada Colau a Barcelona i que Vox no entraria al consistori de la capital catalana o donar entre 21 i 25 regidors a un Martínez-Almeida que revalidarà l'alcaldia de Madrid amb majoria absoluta de 29.

José Féliz Tezanos ha afirmat aquest dilluns que la labor de la institució és la de "tractar" d'identificar "tendències" en un moment concret i ha afegit que el CIS no està només "per a veure qui guanyarà" unes eleccions a un mes vista. A continuació, Tezanos ha comparat la labor sociològica que duu a terme el CIS per a determinar tendències concretes, en aquest cas la de vots, amb el treball dels meteoròlegs i ha resolt: "Li diré que em digui quin temps farà dins d'un mes i mig". En aquest sentit, ha posat com a exemple la dificultat que tindria encertar la meteorologia per hores i en zones com Madrid, Sevilla o Santander de manera exacta i "amb un mes i mig d'antelació".

Errors en la predicció dels resultats del 28M

Segons l'últim baròmetre del CIS publicat el 22 de maig, de cara als comicis del 28M, els socialistes continuaven sent la força guanyadora, amb el 30,2% dels vots, seguits dels populars, que aconseguirien el 27,9%, en estimat. La realitat del 28-M va ser un gran pas endavant generalitzat de les dretes. L'enquesta tampoc va reflectir la caiguda de vots que han registrat en aquestes eleccions gran part de les formacions a l'esquerra del PSOE. Per exemple, el CIS també va predir una victòria d'Ada Colau a Barcelona i que Vox no entraria al consistori de la capital catalana; mentre que finalment la victòria ha estat de Xavier Trias, amb 11 regidors, a qui el CIS estimava només entre 8 i 9; i Vox ha arribat a l'Ajuntament amb 2 regidors. També es van estimar entre 21 i 25 regidors del PP de Martínez-Almeida a Madrid, que finalment revalidarà l'alcaldia amb una majoria absoluta de 29 regidors, i amb un Más Madrid que cau fins als 12, quan el CIS estimava entre 13 i 18 per ells. 

bARCELONA CIS
Predicció del CIS per Barcelona. Gràfic: Laura Cercós
BARCELONA RESULTATS
Resultats a Barcelona