El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha fixat la data de la vista pel recurs contra la retirada de la immunitat al president a l'exili, Carles Puigdemont, i als consellers exiliats Toni Comín i Clara Ponsatí: se celebrarà el 24 i 25 de novembre. El primer dia s'abordarà la retirada de la immunitat i el segon dia es tractarà el suplicatori que va aprovar el Parlament Europeu.
En el recurs, els tres eurodiputats de Junts afirmen que l'Eurocambra no va motivar de manera suficient la decisió per retirar-los la protecció parlamentària i també denuncien irregularitats en el procés del suplicatori, entre d'altres. L'Eurocambra va retirar la immunitat als tres eurodiputats al març de l'any passat i dos mesos després van recórrer la decisió a la justícia europea.
Malgrat que l'Eurocambra els va retirar la immunitat, Puigdemont, Comín i Ponsatí segueixen tenint protecció parlamentària perquè la justícia europea els la va retornar de manera cautelar fins que es resolgui el cas. De la decisió sobre la immunitat en dependrà el futur de l'euroordre espanyola contra Puigdemont a Bèlgica, que la manté en suspens a l'espera de la resolució del tribunal. La justícia europea també ha de resoldre encara sobre les prejudicials del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.
Mentrestant, Puigdemont s'ha mostrat indignat aquest divendres amb les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, quan ha donat allargues a la reforma del delicte de sedició, perquè no en contempla directament la supressió. Puigdemont s'ha mostrat taxatiu: "El que heu de fer és derogar-lo. I no aprofitar cap reforma per introduir noves eines que permetin perseguir i condemnar amb penes de presó comportaments que en les democràcies europees, com Alemanya, són considerats llibertat d’expressió. Que us coneixem, farsants", ha indicat a la xarxa.
Després de diverses especulacions que apuntaven que Sánchez podria accedir a la petició d'ERC de reformar el delicte de sedició si el partit d'Oriol Junqueras donava suport als pressupostos de l'Estat, aquest matí el president espanyol ha deslligat les dues qüestions i ha donat a entendre que aquests hipotètics canvis aniran per llarg. Ha argumentat que no té una majoria parlamentària per aprovar els canvis. Segons Sánchez, això "no pot ser un exercici de teoria sinó que s'ha de forjar a les Corts i per tant es necessiten suports". "A hores d'ara no sembla que els tinguem", ha traslladat, abans d'assegurar que si aquesta majoria parlamentària "es produeix", el seu govern complirà aquest compromís.