El conegut setmanari britànic The Economist ha publicat un reportatge on valora de forma molt crítica els darrers 11 mesos de legislatura del president espanyol Pedro Sánchez. Sota el títol Pedro Sánchez s'aferra al càrrec a costa de la democràcia espanyola, el mitjà desgrana les principals decisions del socialista, d'ençà que es va decidir a avançar els comicis, després de la seva patacada a les municipals. És especialment crític amb els seus pactes amb formacions catalanes i basques, el cas Begoña Gómez i la manca de pressupostos.

"El seu govern de coalició minoritari governa a plaer dels nacionalistes radicals catalans i bascos, i a un cost cada vegada més gran per a la qualitat de la democràcia espanyola i les seves institucions", defineix el mitjà britànic, que sosté que el PSOE va rebutjar fer una gran coalició amb el PP "que molts votants preferien". En canvi, narren que Sánchez va preferir l'actual coalició amb vuit partits diferents, entre els quals destaquen Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Concretament, el setmanari subratlla que els socialistes han fet diverses concessions per mantenir el seu suport al llarg de la legislatura i mencionen l'amnistia i el canvi del model de finançament. 

De fet, el mitjà britànic considera que l'amnistia és "l'única mesura important que el Govern ha aconseguit aprovar al Congrés durant els deu mesos de mandat". The Economist remarca la incapacitat de La Moncloa d'aprovar uns pressupostos fins ara. Per tot plegat, conclou: "Els canvis bruscos de sentit de Sánchez en matèria d'Estat, amb l'única finalitat de romandre en el càrrec, han contribuït a consolidar el cinisme públic sobre la democràcia espanyola".

El cas Begoña Gómez

"Per empitjorar les coses, Begoña Gómez, la dona del primer ministre, és investigada per un jutge", es recull a l'article on es detalla que Gómez ho nega tot. Tanmateix, The Economist postil·la: "Molts es pregunten com va aconseguir llocs universitaris per als quals òbviament no està qualificada". El reportatge repassa la resposta de Sánchez al cas, destacant el període de reflexió que es va prendre per, finalment, seguir com a president. 

Alternativa?

Si bé The Economist és molt crític amb Sánchez, apunta que una alternativa és molt difícil. "El principal actiu de Sánchez és una oposició ineficaç i dividida. (Alberto Núñez) Feijóo, expresident regional reeixit a Galícia, ha tingut dificultats a l'escenari nacional. Tot i que Vox està decaient lentament, la possible dependència del PP dels seus vots parlamentaris significa que altres partits ho rebutgen", sintetitza el reportatge, que destaca la dificultat per crear una majoria alternativa. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!