El setmanari econòmic britànic The Economist ha deixat en ridícul la gestió del president espanyol, Pedro Sánchez, i ha subratllat que l'economia espanyola és la que s'ha comportat pitjor de l'OCDE en la pandèmia de la covid. La revista ha repassat el comportament de les economies des de l'inici de la pandèmia fins al tercer trimestre del 2021.

Espanya queda molt mal posicionada en l'estudi fins al punt que queda en el lloc 23 -la darrera posició- en l'evolució del PIB i els ingressos familiars. L'economia espanyola està per sota del nivell anterior a la pandèmia, en 6,6 punts, la distància més gran entre els Estats més industrialitzats. Una situació similar passa amb els ingressos familiars, que han caigut 6,3 punts, i la inversió, que ha retrocedit 6,5 punts. A més també és la que ha vist baixar més les accions de les seves empreses al mercat de valors, en 7,2 punts.

The Economist

"Quines economies ho han fet millor i pitjor durant la pandèmia?", titula The Economist

En sentit oposat a Espanya, se situen Dinamarca, Suècia, Noruega, i els EUA. Noruega ja està un 3,5% per sobre de les dades de finals del 2019, mentre que Dinamarca, Suècia i Estats Units han superat també les xifres prèvies al coronavirus. Gran Bretanya, el Canadà, Japó, França i Itàlia estan encara per sota d'on eren, però a nivells propers i molt més elevats que les xifres que marca Espanya.

L'economia espanyola ha patit en gran part per l'impacte que hi té el turisme, que s'ha vist molt afectat per la pandèmia i les restriccions.

Coincidència amb el Banc d'Espanya

 

El Banc d'Espanya va publicar el 17 de desembre les seves projeccions macroeconòmiques per als pròxims anys. El creixement del PIB espanyol per a aquest 2021 és del 4,5% que, efectivament, suposa una rebaixa de quasi 2 punts respecte a les últimes previsions, que va ser del 6,3%. 

Això, de retruc deixa en un molt mal lloc al govern espanyol, que preveia que el PIB espanyol pugés per sobre del 6%, una xifra molt llunyana a tots els principals organismes econòmics, ja no només del Banc d'Espanya, sinó també l'OCDE i la Comissió Europea. En definitiva, el govern de Pedro Sánchez ha estat massa optimista amb la recuperació econòmica després de la Covid. 

Aquesta retallada tan dràstica es produeix després que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) revisés a la baixa la xifra de creixement del PIB del segon trimestre --des del 2,8% fins a l'1,1%-- i estimés de manera provisional un augment del 2% per al tercer. No obstant això, l'INE no descarta haver d'ajustar aquesta última dada a l'alça.

A més, la retallada del Banc d'Espanya també estaria justificat per l'alça dels preus energètics i pels colls d'ampolla en l'oferta, a més de per l'augment en les xifres de contagis per covid-19, que estarien alentint l'evolució d'alguns indicadors en l'últim trimestre de l'any, i pels retards en la implementació dels projectes associats al programa 'Next Generation EU', segons va destacar llavors el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce.