El setmanari britànic The Economist ha situat la llengua catalana com un dels beneficats de la intel·ligència artificial, pel desenvolupament al qual han arribat les traduccions i la interacció en diferents idiomes. Segons la revista, aquest és un dels punts forts de ChatGPT, que defineix com una "meravella del multilingüisme". Il·lustra el reportatge amb una fotografia d'un telèfon mòbil, amb les banderes catalana, britànica, espanyola, danesa i portuguesa.
The Economist explica que ChatGPT parla més de 50 idiomes i que ho fa bé tant si tenen milers de milions de parlants com si no, i que quan li han demanat que escrigui en català ho fa perfectament. Per a la intel·ligència artificial no hi ha uns idiomes més importants que altres, i això és un canvi revolucionari que la publicació britànica intueix. "ChatGPT és massa modest per a les seves capacitats. Si li ho demanes, proporciona una llista de 51 idiomes amb els quals pot treballar, entre ells l'esperanto, el kanarès de l'Índia i el zulú. Afirma que no pot "parlar" en aquests idiomes, sinó que "genera text" amb ells. Però és una resposta massa humil. Si se li pregunta en català -un idioma que no està en la llista inicial- respon en aquest idioma amb un alegre: "Sí, parlo català, en què et puc ajudar?". Li fem preguntes complementàries i no el fan ensopegar el més mínim, inclosa una sobre si es limita a traduir al català respostes generades primer en un altre idioma. ChatGPT ho nega: "No tradueixo de cap altre idioma; busco a la base de dades les millors paraules i frases per respondre les teves preguntes"", explica.
It may make things up, but it does so fluently in more than 50 languages https://t.co/aurI0i0Y9J
— The Economist (@TheEconomist) April 4, 2023
Segons The Economist, l'espectacular desenvolupament de la intel·ligència artificial supera dos dels problemes que tenien les llengües no mundialment difoses, que eren el menor incentiu de les empreses per oferir productes, i la manca de dades per entrenar-los. A partir d'ara això s'abarateix de forma exponencial i se simplifica tècnicament.
Google tenia previst presentar el seu sistema d'intel·ligència artificial aquesta primavera, però ChatGPT, també conegut com a GPT-3, un model basat en la IA que permet generar llenguatge escrit, es va avançar. Gràcies a un algorisme, l'usuari només ha de començar a escriure un paràgraf o frase i el mateix sistema s'encarrega de completar la resta de la manera més coherent possible i amb l'estil que vulgui. El gran potencial és una mostra de les possibilitats que hi ha per arribar a una intel·ligència artificial general, capaç d'aprendre feines intel·lectuals com les persones. És el que es coneix com un model de llenguatge autoregressiu, és a dir, “permet crear la següent millor paraula que seguiria a un text donat”, explica César de Pablo, científic de dades del BBVA Data & Analytics. I en això ja s'ha fixat Microsoft per aconseguir aquest cercador revolucionari que, segons els mitjans americans, podria comprar per 10.000 milions de dòlars.
L'atractiu és la facilitat de l'eina. L'usuari, doncs, només ha de preguntar o començar a escriure un paràgraf. Segons De Pablo, "ChatGPT ha despertat molt d'interès perquè és un dels primers sistemes que mostren les possibilitats d'una intel·ligència artificial general, ja que completa amb resultats sorprenentment raonables feines que fins ara requerien un sistema construït especialment per resoldre aquesta tasca particular. A més, ho fa a partir de tan sols uns quants exemples”.