El diari britànic The Guardian, publica en portada a través del seu digital la polèmica de Pablo Casado en una missa que homenatjava la memòria del dictador Francisco Franco. El titular ja dona mostres de al sorpresa que ha causat a l'opinió europea: "El líder del partit de la dret espanyola 'sota foc' per assistir a una missa per Franco. L'aparició del líder del PP ha estat qualificada de 'coincidència'".
El rotatiu també subratlla que Casado no ha donat explicacions i ha estat el partit que ho ha fet i després de la polèmica arran de la filtració de les imatges de la missa: "Diuen que el PP sempre ha condemnat el franquisme. Però la declaració es va produir després que els opositors polítics de Casado exigissin saber exactament què havia passat".
I situa els protagonistes de l'oposició: "Un portaveu del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), que lidera el govern de coalició espanyol, va qualificar la presència de Casado a la missa com un insult totalment irresponsable i va demanar al líder del PP que s'expliqués. Pablo Echenique, portaveu d'Unidas Podemos, els socis menors de la coalició del PSOE, també han demanat que calia donar una explicació. “Dissabte passat hi va haver 10 misses per Franco i hi ha al voltant de 23.000 esglésies”, va dir Echenique en un tuit. “La probabilitat d'ensopegar amb un a l'atzar és del 0,05%; no obstant, segons fonts del seu propi PP, Pablo Casado ho va aconseguir”".
Malgrat tot, The Guardian recorda que el PP té les enquestes en clau electoral a favor. "L'incident es produeix quan el PP continua liderant les enquestes malgrat les divisions internes i les tensions sobre la direcció ideològica del partit, i poc després que el govern presentés esmenes al projecte de llei que permetrien als fiscals investigar els delictes comesos durant el període 1939-1975, sobre el Règim franquista en base als crims de lesa humanitat, els crims de guerra, el genocidi i la tortura no tenen prescripció en virtut del dret internacional humanitari".
L'impacte de la premsa
Les misses falangistes continuen. La fundació Friancisco Franco encara és legal i celebra 11 misses d'aniversari a diversos punts de l'Estat espanyol. Cal matisar però que no la celebra a Ferrol, on ho va intentar per darrera vegada el 2018 i es va trobar amb la negativa final de l'Armada. La Fundació Francisco Franco celebrava les cites religioses "per l'ànima" del dictador anualment a la ciutat que el va veure néixer.
El novembre del 2018 va anunciar que la cita seria a l'església castrense de San Francisco i La Voz de Galicia es va fer ressò d'allò aconseguint una resposta immediata del Ministeri de Defensa, propietari del temple. L'Armada es va afanyar a desmentir la convocatòria, que estava programada, i fins i tot la Fundació Franco va esborrar de la seva pàgina web la informació de la missa al Ferrol del Caudillo.