L'expectació al voltant de les eleccions del passat 12-M ha traspassat fronteres. Diversos diaris arreu del món han escrit articles sobre els comicis catalans. El diari britànic The Guardian ha anat més enllà i hi ha dedicat un editorial on recull la seva anàlisi sobre el panorama polític català. “Després d'anys d'extraordinàries turbulències i agres baralles, l'impuls que va empènyer la campanya per la independència de Catalunya sembla que s'ha atenuat”, recull el text. El diari considera que tot plegat és una victòria no només del PSC, sinó de Pedro Sánchez: “L'augment socialista representa una reivindicació política per al primer ministre espanyol, Pedro Sánchez”. 

🔴 Resultats Eleccions Catalunya 2024, DIRECTE | Reaccions i possibles pactes

“En contrast amb els seus predecessors conservadors, Sánchez ha buscat constantment un enfocament més conciliador amb l'independentisme català, amb l'esperança de desintoxicar les relacions amb Madrid”, sosté el diari britànic, que apunta com els indults i la llei d'amnistia han jugat a favor dels socialistes. De fet, The Guardian ja havia dedicat editorials a parlar del conflicte català i, concretament, a mostrar-se a favor de la llei d'amnistia. 

El diari britànic apunta que si bé la llei d'amnistia respon als interessos polítics socialistes, aquesta els ha jugat a favor. “Sánchez no hauria assumit el risc polític de concedir una amnistia si no hagués requerit el suport dels partits independentistes per apuntalar la seva fràgil coalició. Però la seva estratègia ha ajudat a donar un resultat impressionant per als socialistes a Catalunya”, recull l'editorial. 

Pèrdua de força de l'independentisme 

The Guardian destaca com per primer cop en una dècada, les forces independentistes han perdut la majoria parlamentària. “Per primera vegada en més d'una dècada, els partits independentistes no van aconseguir col·lectivament ni la majoria de vots ni la majoria d'escons al parlament regional”, es recull al text, on s'afegeix que la independència ha deixat de ser una prioritat pels ciutadans catalans. Una enquesta preelectoral va trobar que només el 27% dels votants creien que hauria de ser la prioritat per al pròxim parlament català. El context geopolític volàtil, la crisi del cost de la vida i la preocupació per qüestions més importants com l'estat dels serveis públics, han posat les aspiracions nacionalistes en un segon pla”, s'afirma. 

El diari destaca la candidatura de Carles Puigdemont, qui defineix com a “líder encara exiliat del partit separatista de línia dura Junts”. Apunta que es presentarà a la investidura, però remarca: “Les seves possibilitats d'èxit són escasses ateses les xifres i les importants divisions entre els partits nacionalistes”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!