El diari The Washington Post, un dels grans rotatius nord-americans, ha qüestionat el judici del procés independentista que està celebrant-se al Tribunal Suprem espanyol. "El judici a Espanya sobre els independentistes és sobre dret o política?", assenyala el diari.
El rotatiu entrevista l'advocat Gonzalo Boye, que subratlla la intenció dels jutges espanyols de jugar una carta política. "Han decidit que la qüestió catalana és tan important que no la poden deixar a mans dels polítics", indica. "I això és terrible, perquè es tracta d'un problema polític, no pas judicial", afegeix.
The Washington Post recorda que els independentistes es queixen que s'ha aplicat la presó preventiva als presos polítics, i que el tribunal "està esbiaixat" en contra d'ells, cosa que agreuja que el judici "se celebri a Madrid, al Tribunal Suprem, i no a Barcelona". Afegeix que els magistrats del Suprem espanyol són designats amb criteris polítics, "com els dels EUA".
Segons el diari, a Madrid el judici és vist com una "necessitat per mantenir l'Estat de dret", mentre que a Barcelona se'l considera una "farsa política, que frustra la voluntat de la gent que va votar a favor de la independència i amenaça tota persona que vulgui la independència de cara al futur".
El rotatiu entrevista el portaveu de Jutges per la Democràcia, Ignacio González Vega, que argumenta que la justícia espanyola és imparcial, i també l'advocat francès i observador internacional Jean-François Blanco, que "no és tan optimista". Cita el cas que s'han prohibit proves al judici com les gravacions en vídeo, fins a després de la declaració dels testimonis.
El reportatge finalitza amb unes declaracions del ponent de la Constitució del 78 Miquel Roca, que rebla en l'excepcionalitat del cas català. "Això no és un problema constitucional, és un problema polític", insisteix. Roca advoca per un pacte, però apunta que "els pactes són per als valents".