La rapidesa amb què la justícia espanyola ha actuat amb les personalitats vinculades amb el procés, així com la lentitud amb què treballa en la majoria dels casos de corrupció està fent la volta al món i ja ha arribat al Regne Unit, on The Guardian ha volgut posar de relleu que "l'agilitat amb què el sistema de justícia ha respost a la crisi catalana contrasta clarament amb el ritme glacial amb el qual maneja els centenars de casos de corrupció que impliquen membres del Partit Popular governant".
Ho han subratllat així en un article titulat "L'esperança de pau de Catalunya s'estanca mentre s'espera que arribi una nova onada de detencions", en què fan un repàs de tots els passos que ha seguit la justícia espanyola en contra del procés, començant per les inhabilitacions, multes i imputacions del Govern que va organitzar la consulta del 9-N del 2014. Després van venir les amenaces als 712 alcaldes, l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i, finalment, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, el posterior empresonament dels consellers i el viatge a Brussel·les del president Carles Puigdemont i els altres consellers.
El president espanyol, Mariano Rajoy, però, no vol escoltar la voluntat dels catalans i, tot i que va ser ell mateix qui va convocar les eleccions del 21-D després que se celebrés el referèndum de l'1-O, i que s'hagi tornat a imposar l'independentisme, el cap de l'executiu estatal no fa més que emparar-se en el concepte "'l'imperi de la llei' cada vegada que es planteja la qüestió catalana" per justificar que el sistema judicial espanyol és independent, diu el diari.
Independència judicial?
Ara bé. El diari britànic vol fer saber als seus lectors que tant els 20 membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com els magistrats del Tribunal Constitucional estan triats per polítics i destaca que, a més, el 58% dels espanyols van qualificar la independència judicial a Espanya de "dolenta" o "molt dolenta", malgrat que, segons recorden, "els experts en legalitat diguessin a l'Observer del mateix rotatiu citat que sí que hi ha una separació sòlida de poders".
Justament en aquest sentit, The Guardian assenyala que, malgrat que el govern de l'estat espanyol presumeixi d'aquesta independència judicial, pocs dies abans de les eleccions, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va deixar anar "qui ha ordenat la liquidació del secessionisme català? Mariano Rajoy i el Partit Popular. Qui ha vist que els secessionistes no tenen líders perquè han estat decapitats? Mariano Rajoy i el Partit Popular".
La batalla, doncs, no ha fet més que començar. "Se suposava que les eleccions crucials a Catalunya de dijous dibuixarien una línia de tensió i divisió durant uns mesos per al seu futur", però, en canvi, posen damunt la taula que el que han fet ha estat "obrir una nova divisió potencialment perjudicial que fa pensar que es pot desencadenar una nova onada de detencions de nacionalistes catalans".