"L'última oportunitat de la Unió Europea". Amb aquesta afirmació (i reclam), el diari escocès The National obre la portada i avisa a Europa que si no intervé, serà "massa tard". Ho explica així després d'entrevistar el secretari general del Diplocat, Albert Royo Mariné, que ha recordat que el tancament de pàgines web, la violència policial de l'1 d'octubre i l'empresonament dels Jordis —entre altres coses— "no és compatible amb una democràcia moderna".
Royo adverteix que la situació pot acabar desembocant en una detenció dels membres del Govern, cosa que, probablement, generaria més indignació entre la ciutadania i faria que encara més catalans sortissin als carrers "en defensa de les seves institucions".
De fet, ja amb l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, que segons afirma "és bastant clar que estan a la presó per cap altre delicte que les seves idees polítiques", s'ha vist com la població està més mobilitzada que mai.
L'opció de Rajoy
El secretari general del Diplocat es lamenta que el govern de Mariano Rajoy "no hagi pres mesures per desactivar la crisi", mesures que podrien ser, per exemple, fer tornar a casa els policies espanyols traslladats a Catalunya —que ara ja han allargat la seva estada fins el 2 de novembre— i acabar amb les causes penals obertes contra els membres del Govern i el Parlament.
Precisament en aquest sentit, Royo critica que "clarament, el govern espanyol no té interès a alleujar aquesta tensa situació", motiu pel qual el diari escocès aprofita per recordar que l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart respon a "una protesta pacífica el 20 de setembre en què, al final, van fer una crida a la multitud per mantenir la calma".
The National alerta aquí que "Espanya té un problema polític a Catalunya que no desapareixerà amb l'acció dels jutges i la policia" i afegeix que, per més inri, el president espanyol "ha rebutjat qualsevol tipus de diàleg per reduir les tensions amb Catalunya" rebutjant, d'aquesta manera, la possibilitat de recórrer a la mediació que va proposar el president, Carles Puigdemont.
Rendició o detenció
Si Puigdemont no rectifica, els de Rajoy, "amb el suport del principal partit de l'oposició [...], suspendran l'Estatut i podrien acabar detenint els membres del Govern", cosa que, segons posa damunt la taula el rotatiu escocès, "portaria a una escalada, sense precedents, de tensions i provocaria que centenars de milers de ciutadans catalans surtin al carrer" en defensa de les seves institucions.
I el govern espanyol tenia més opcions. Així ho volen deixar ben clar des de The National, que assenyala que "en lloc d'acceptar la proposta de Puigdemont i prendre mesures per a la desaccaleració, el govern espanyol ha duplicat la pressió i ha empès el Govern a un cul-de-sac".
I és que, si el president espanyol hagués provat d'abaixar el to, "segurament s'haurien reduït les tensions", però, en lloc d'això, "ha enviat una nova amenaça a les autoritats catalanes: ja sigui la seva rendició o la seva detenció", fet que deixa clar que "clarament, el govern espanyol no té cap interès a alleujar gens ni mica la tensa situació. El que volen és assolir al 100% els seus objectius".