La Guàrdia Civil, l'any 2016, va adjudicar 24 contractes 'a dit' amb un valor de més d'un milió d'euros a l'empresari canari Ángel Ramón Tejera de León, conegut com a 'Mon', i un dels investigats en el cas de les casernes de l'institut armat i citat en el sumari del cas Mediador. Un informe d'Assumptes Interns de la Guàrdia Civil detalla que després que l'exministre de l'interior Jorge Fernández Díaz nomenés en setembre de 2015 al tinent general Pedro Vázquez Jarava com a cap de Comandament de la Subdirecció General de Suport, a Madrid, el constructor canari va registrar un "increment exponencial dels imports facturats", segons revela aquest divendres El Periódico de España.
L'origen de la irregularitat rau de la Llei de Contractes del Sector Públic, que fins a novembre de 2017, permetia a les administracions públiques adjudicar contractes sense passar per concurs públic si les quantitats, sense impostos, no superaven els 50.000 euros. D'aquesta particularitat es van aprofitar per presumptament afavorir el constructor canari. El mètode d'operar dels investigats és que dividien els fons destinats a una prefectura com si fossin contractes menors, per tant, cap obra superava l'import mínim marcat per llei. Segons apunta el diari, citant Assumptes Interns és que existeix la sospita que en realitat això fos una tàctica, perquè moltes de les obres que es van adjudicar no es van acabar fent. A més, en les obres per a les quals es demanava pressupost per a les obres a més d'una empresa, totes eren de Tejera de León.
Concessió irregular de contractes
El general Vázquez Jarava està imputat des del 14 de febrer de 2022 per la titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Madrid per la presumpta concessió irregular de gairebé 200 contractes a l'empresari canari per un total de 3,3 milions d'euros adjudicats entre 2014 i 2019. El general retirat, Francisco Espinosa Navas, únic investigat del cas Mediador que està a presó, va ser l'encarregat de posar en contacte Jarava i l'empresari canari. Ara la magistrada de Madrid, María Isabel Durántez, investiga si Espinosa va cometre els delictes de suborn, tràfic d'influències, prevaricació administrativa, falsedat documental i malversació per les obres realitzades a 13 prefectures d'altres províncies espanyols per les empreses de 'Mon', entre les quals es troben Angrasurcor SL, Solocorcho SL i Canarycork. Les indagacions apunten que en un conjunt d'aquestes obres, en les quals es van invertir 99.173 euros, es va produir un desviament de 79.938 euros, el 80% del seu valor. Els informes de la Guàrdia Civil situen com a peça clau del frau al constructor canari.
El primer dels contractes que s'investiga es va signar el 8 de gener de 2016 per un import de 27.379 euros per millors a l'Aquarterament de Lopera (Jaén). El 28 de gener del mateix any, es va signar un segon contracte de 28.360 euros a Jaén. Com es van dividir en dos contractes, la suma no va superar els 50.000 euros. Durant el mateix any es van seguir adjudicant contractes a Tejera de León. La Comandància de la Guàrdia Civil que més diners va abonar entre 2014 i 2019 va ser la de Tenerife (927.499 euros); seguida de la de Huelva (461.079 euros); Algesires (399.189 euros); i Alacant (381.611 euros), segons assenyala el citat diari. Entre 2008 i 2012, Tejera de León també va obtenir ingressos de la Guàrdia Civil, tot i que un import menor, 337.893 euros, però aquests procedien de la Comandància de Santa Cruz de Tenerife.
La tècnica de repartir fons en diversos contractes per a obres que no es van acabar materialitzant va ser detectada per les comandàncies d'Algesires, Alacant i Santa Cruz de Tenerife, segons indica l'informe d'Assumptes Interns, enviat el 24 de gener 2020 al Jutjat número 2 d'Àvila, que va ser el que va iniciar la investigació. Les investigacions es van ampliar a les tretze comandàncies investigades per la jutgessa de Madrid, que va assumir la instrucció mesos després.