Més de 3.000 euros per nit gastats en cocaïna, prostitutes i orgies en hotels. “A qui no li agrada la festa?”, justifica Marco Antonio Navarro Tacoronte, conegut com ‘el Mediador’ quan li pregunten en un programa de televisió sobre els seus excessos. El cas del ‘Tito Berni’ és un de corrupció amb pinzellades similars a d’altres que han definit escàndols socialistes, com el de Luis Roldán o el dels ERE d’Andalusia. Tot i haver fulminat el ja exdiputat amb rapidesa, el PSOE torna a estar en el punt de mira; enmig de la tempesta del ‘només sí és sí’, amb el 8-M a la cantonada, i amb unes eleccions autonòmiques i municipals en menys de 100 dies.
El ‘cas Mediador’ és una trama de corrupció orquestada per Juan Bernardo Fuentes, a qui ja se’l coneix com a ‘Tito Berni’. Fins fa dues setmanes era diputat per les Illes Canàries al Congrés. Operaven amb ell el seu nebot Taishet Fuentes Gutiérrez, com a director general de Ramaderia de Canàries; i també el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas i l’empresari Antonio Navarro Tacoronte. Contactaven amb empresaris a qui convencien de pagar-los uns diners a canvi de fer servir les seves influències per beneficiar les seves empreses a través de tractes de favor per part de l’administració.
És a dir, Navarro Tacoronte, conegut com ‘el Mediador’, enllaçava els polítics amb els empresaris. Aquests havien de pagar 5.000 euros a l’Associació Esportiva Tetir, de la qual el diputat socialista n’és el president. Després, Juan Bernardo Fuentes convidava tota la tropa a passejar-se pel Congrés, per donar una presumpta aparença de seriositat a la trama i així generar confiança. Posteriorment, els empresaris havien de pagar les despeses que comportaven aquelles nits de sopars, hotels, prostitutes i drogues. Tot això oscil·lava al voltant d’uns 3.500 euros per nit.
De moment, les investigacions situen l’origen de la trama al setembre del 2020, i el seu final a la tardor de 2021, ja que llavors alguns empresaris haurien vist que moltes de les promeses del ‘Tito Berni’ i els seus aliats no es complien. Les promeses giraven al voltant d’obtenir privilegis en l’àmbit de la contractació pública. Per exemple, la Fiscalia considera que l’empresari imputat Antonio Bautista, dedicat a la instal·lació de plaques solars, hauria aconseguit un contracte amb Canary Islands Car S.L. per un valor superior a 90.000 euros gràcies a la trama, i després hauria recompensat el diputat socialista amb una instal·lació gratuïta d’aquestes plaques a casa seva.
A més, ara ha entrat un nou personatge a la història: José Santiago Suárez, conegut com a 'José el Drones', per dedicar-se a la venda de drons. El cas és que aquesta branca podria esquitxar al PSOE de la Generalitat valenciana i fins i tot al PP de la Junta d'Andalusia, per haver signat alguns contractes amb la seva empresa. Els populars esquiven les acusacions assenyalant que es tracta de contractes legals, i demanen als socialistes no desviar el focus d'atenció. Sigui com sigui, 'José el Drones' va acusar 'el Mediador' davant la jutge que investiga el cas d'haver-li estafat 46.000 euros amb la promesa d'obrir una sucursal a Canàries.
Tot plegat, a la trama corrupta amanida amb cocaïna i prostitutes se li ha sumat un còctel d’imputacions pels delictes de pertinença a organització criminal, suborn, falsedat documental, blanqueig i tràfic d’influències. Hi ha, en total, 12 persones detingudes. I un dels personatges principals d’aquesta història que ha batejat la trama com a ‘Mediador, Marco Antonio Navarro Tacoronte, assegura que hi ha més diputats del PSOE que han participat en alguna festa amb empresaris.
Trenta anys d’escàndols socialistes: de Roldán al ‘Tito Berni’, passant pels ERE
Els sona la història? S’assembla a una que es va conèixer ara fa gairebé 30 anys: la de Luis Roldán, exdirector general de la Guàrdia Civil. El 1994 es van publicar unes imatges en les quals se’l veia celebrant festes amb orgies en hotels de les Illes Balears. Amb fons públics, el socialista llogava tota una planta d’un hotel per gaudir-la amb els seus amics i la seva amant. Les fotografies les va publicar Interviú just quan Roldán s’escapava de l’estat espanyol per evitar la presó.
Ha estat un dels majors escàndols de corrupció de l’Estat, sobretot pel component sexual que envoltava el cas. Després de ser detingut de forma estranya a l’aeroport de Bangkok, Roldán tornà a Espanya per a ser jutjat, on va ser condemnat a tres dècades de presó pel Tribunal Suprem per malversació de fons públics, frau fiscal i estafa.
L'escàndol va generar molta indignació entre la població espanyola. No només per les imatges de les bacanals, sinó pel fet d'haver estat pagades amb diners públics. I no va ser només una festa; en van ser vàries. Roldán pagava els viatges en primera classe dels seus amics i col·locava a tothom en tota una planta d'hotels luxosos. Tot finançat per les arques públiques. La premsa explicava llavors que Roldán corria despullat empaitant la seva amant. I tot amb agents de la Guàrdia Civil custodiant el lloc dels fets.
La cocaïna també va estar present en un altre escàndol socialista: el dels ERE d’Andalusia. El xofer de l’exdirector general de Treball i Seguretat Social Javier Guerrero Benítez va assegurar que part dels 1,5 milions d’euros que es van malversar van servir per pagar les despeses de festes amb cocaïna. Juan Francisco Trujillo va afirmar que Guerrero va arribar a gastar fins a 25.000 euros mensuals en aquesta droga, i que la consumien a qualsevol hora del dia.
Mans i mànigues del PSOE per apagar el foc
La pressió a Ferraz augmenta, cada dia una mica més. Perquè no només van apareixent noves informacions sobre el ‘Tito Berni’, sinó que, a més, hi ha implicats en la trama que assenyalen més diputats socialistes. Fins i tot el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, va reconèixer aquesta setmana que li consta d’un sopar de 15 persones al restaurant Ramses de Madrid en un moment en què hi havia restriccions per la pandèmia en el qual hi haurien participat diputats del seu partit. L’exlehendakari no va voler donar noms.
El cert és que el PSOE s’ha esforçat en apagar ràpidament el foc. Va fulminar el diputat amb èxit, assegurant-se que ja havia presentat la seva renúncia a l’acta com a diputat abans que esclatés la polèmica. I així és com ho defensen fonts de La Moncloa, que insisteixen que “a diferència d’altres, s’ha actuat ràpid” perquè “no hi ha res a amagar”. Al govern espanyol s’intenta posar el focus també en el PP, que ha tingut en els darrers anys més casos de corrupció que el PSOE.
El calendari bufant en contra
Es pot afirmar sense embuts que la polèmica ha esclatat en el pitjor moment del govern espanyol: fa setmanes que el PSOE lluita contra la tempesta de rebaixes de condemnes a agressors sexuals en benefici del ‘només sí és sí’, té una guerra oberta amb Podemos i el 8-M és a tocar. La polèmica del ‘Mediador’ xoca contra el discurs abolicionista de la prostitució que abandera el partit; i tot indica que aquesta setmana, en la vigília de la jornada sagrada del feminisme, el Congrés prendrà en consideració la reforma del ‘sí és sí’ gràcies als vots de la dreta.
I tot això, quan queden menys de 100 dies perquè a l’estat espanyol se celebrin unes eleccions autonòmiques i municipals, enmig d’un any electoral que acabarà amb comicis generals. Les mateixes fonts del govern espanyol asseguren que els seus pronòstics no contemplen que aquest escàndol els castigui massa electoralment. “La població valora que no es tingui cap tipus de tolerància amb la corrupció, i que s’actuï amb determinació i de forma fulminant”, indiquen. De fet, el PSOE ja ha començat a moure més fitxes en aquesta línia: ha enviat un missatge als seus diputats, oferint-los defensa jurídica si es vulnera el seu dret a l’honor en algun moment, però amenaçant d’expulsar qui estigui implicat en la trama.