Processos judicials a distància. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avalat que els procediments d'aixecament d'immunitat del Parlament Europeu es desenvolupessin telemàticament durant la pandèmia perquè no es podien celebrar reunions en persona, ja que no s'ha provat que es vulnerés els drets dels afectats i la confidencialitat del debat. Cal recordar que entre els suplicatoris que es van resoldre durant la pandèmia figuren els dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, actualment sota revisió judicial després que els afectats argumentessin que es tracta d'una persecució política.
La justícia europea ha respost així al recurs d'un eurodiputat de l'Agrupació Nacional francesa que havia perdut la immunitat parlamentària en aquest context. L'afectat considerava que el procés havia estat irregular per haver-se desenvolupat "a distància". "La part demandant no aporta cap prova que demostri com els mitjans tècnics efectivament utilitzats en el sistema establert pel Parlament són insuficients per garantir el dret de vot individual i personal dels diputats, la confidencialitat dels debats i les votacions i el respecte dels drets de la defensa", ha argumentat el tribunal.
La celebració de Ciutadans
Aquestes victòries pírriques són el sosteniment polític d'alguns partits com Ciutadans. L'eurodiputat Adrián Vázquez Lázara ha celebrat la decisió del TJUE a les xarxes socials: "El TJUE confirma la legalitat de tramitar telemàticament, per primera vegada en la història del Parlament Europeu, els aixecaments d'immunitat". Vázquez Lázara és també el president de la Comissió d'Afers Jurídics, l'òrgan on es tramiten aquesta mena de sol·licituds.
L'eurodiputat de Ciutadans ha recordat que aquest sistema es va engegar el 2020 després d'una consulta amb els serveis jurídics de l'Eurocambra i que ha permès desbloquejar "més de vint casos d'immunitats paralitzats per la pandèmia". Inicialment, es considerava que sense reunir-se en persona no es podria garantir que es respectessin els drets dels diputats ni que el debat fos enterament confidencial.
Just fa una setmana, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) —no confondre amb el TJUE— va avisar al jutge instructor Pablo Llarena que les euroordres de Puigdemont, Comín i Ponsatí estan suspeses, en resposta a la qüestió prejudicial que el magistrat del Tribunal Suprem va presentar a Luxemburg. Així, el tribunal europeu va desestimar la petició dels polítics independentistes exiliats que se suspengui l'aixecament de la seva immunitat, quelcom sol·licitat pels tres eurodiputats després de la detenció del president a l'Alguer el passat 23 de setembre.
Llavors, el procés penal està suspès fins que el TJUE es pronunciï sobre la petició de les qüestions prejudicials, que això és conseqüència directa del plantejament de la citada petició i no necessita una decisió específica del Tribunal Suprem al respecte.