El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha desestimat el recurs de cassació d'Oriol Junqueras contra la decisió del Parlament Europeu de declarar vacant el seu escó, tot i que el mateix tribunal havia deixat clar que el líder independentista gaudia d'immunitat des que es van proclamar els resultats de les eleccions europees. El TJUE argumenta que aquesta finalització del mandat de Junqueras arran de la seva condemna obeeix la llei espanyola i que el Parlament no pot fer més que prendre nota. El tribunal ha donat la raó al TGUE, que va declarar inadmissible el recurs de Junqueras contra l'Eurocambra, i s'ha pronunciat en el mateix sentit que ho va fer l'advocat general del TJUE Maciej Szpunar, que va avalar la decisió del president del Parlament Europeu de limitar-se a informar de l’acabament del mandat de Junqueras.
Aquesta decisió conclou el recorregut judicial del líder d'ERC davant del tribunal de Luxemburg, tot i que la seva defensa manté un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional i té intenció de recórrer si cal al Tribunal Europeu de Drets Humans, tot i que no es pot actuar contra el TJUE des del TEDH.
El desembre del 2019, quan en resposta a una qüestió prejudicial es va confirmar la immunitat de Junqueras, el president de l'Eurocambra, aleshores David Sassoli, va declarar vacant l'escó perquè el Suprem ja l'havia condemnat a 13 anys de presó i inhabilitació absoluta per sedició i malversació. El líder republicà va recórrer contra aquella decisió davant del TGUE, que va donar la raó al Parlament Europeu, per la qual cosa el polític independentista va presentar aquest recurs de cassació davant del TJUE.
Anul·lació de mandat
A través d'una nota de premsa, el tribunal ha fet costat a la decisió del TGUE amb l'argument que una condemna penal "constitueix efectivament un cas d'anul·lació de mandat". Recorda, a més, que quan la raó d'aquesta anul·lació té l'origen al dret nacional de l'eurodiputat el Parlament només ha de ser informat per les autoritats d'aquell estat de l'expiració del mandat en aplicació d'aquest dret. "El procediment electoral se segueix regint pel dret nacional", recorda el text que subratlla que la il·legibilitat que va provocar el mandat de Junqueras forma part d'aquest procediment electoral i que el Parlament no té cap control sobre el mateix.
Davant de tot plegat, recorda que el Parlament es va limitar a informar de la decisió d'Espanya i que aquesta comunicació no produeix efectes jurídics que afectin els interessos de Junqueras o modifiquin la seva situació jurídica. Per tant, avala la decisió del TGUE i considera inadmissible la denúncia sobre la impugnació dels fonaments de dret atès que anava dirigit contra "un acte inexistent".