El Tribunal de Justícia de la Unió Europea resoldrà sobre la immunitat de l'eurodiputat electe d'ERC Oriol Junqueras el proper 19 de desembre.
L'advocat general del TJUE va considerar la setmana passada que s'ha de reconèixer com a membre del Parlament Europeu el líder d'ERC des de la proclamació dels resultats electorals, independentment de qüestions formals. A més a més, aquest dimarts Junqueras va demanar per carta a l'Eurocambra que el reconegui com a eurodiputat mentre els tribunals de la Unió Europea no resolguin sobre la seva immunitat.
Les conclusions de l'advocat general, el polonès Maciej Szpunar, en aquest cas, no són vinculants per al tribunal, però en la majoria de les ocasions sol orientar les decisions de la cort europea.
Una persona que ha estat oficialment proclamada electa al Parlament Europeu per l'autoritat competent de l'estat membre en el qual va ser elegit adquireix "únicament per aquest fet i des d'aquell moment" la condició de membre de l'Eurocambra, segons el lletrat.
Immunitat des del 2 de juliol
Amb tot, en el seu dictamen l'advocat afegeix que la immunitat que tenen els eurodiputats s'activa amb l'obertura del primer període de sessions del nou Parlament electe, en aquest cas el 2 de juliol.
La defensa del líder independentista afirma que Junqueras està protegit per la immunitat que correspon a un eurodiputat des que va obtenir un escó en les eleccions de maig al Parlament europeu, però tant Espanya com les institucions europees consideren que no l'assisteix aquesta protecció, ja que no va poder recollir l'acta.
La decisió també pot incidir en la situació dels altres dos diputats electes als quals no s'ha permès accedir a l'escó, Carles Puigdemont i Toni Comín.