La lluita de la llengua catalana per sobreviure i no quedar reduïda a ser residual és diària i, sovint, molt frustrant. I és que a més de rebre el menyspreu habitual per part d'actors com els partits espanyolistes del Parlament, el món econòmic i el món jurídic, ara també s'hi suma el d'un organisme que depèn de l'Ajuntament de Barcelona: TMB.

I és que la resposta del servei de transport metropolità de Barcelona sobre per què menyspreen el català en el seu dia a dia ha fet esclatar les xarxes socials, on molts usuaris s'han mostrat indignats tant pel contingut com per la forma del missatge.

Anem a pams. Tot ha començat quan un usuari ha denunciat que el personal de metro només avisa de les incidències que pateix el servei en castellà. "El personal de metro, quan avisen d'incidències a través de la megafonia del metro (dintre dels vagons), no saben parlar català? Només informen en castellà. No estaria de més que puguin utilitzar la llengua catalana també... Gràcies", ha escrit.

TUIT tmb

La resposta dels Transports Metropolitans de Barcelona ha estat demolidora: "Els empleats i empleades de TMB poden parlar tant en català com en castellà, ja que totes dues llengües són oficials a Catalunya. En el moment d'una incidència són ells qui escullen l'idioma que els és més fàcil per donar un missatge clar i concís. Salutacions".

La xarxa esclata

La resposta dels usuaris no s'ha fet esperar. "Al·lucino amb la vostra resposta. Hi ha una cosa que es diu poder dir-ho en ambdós idiomes. No costa tant. De pas es podria fer en anglès, així segur que ho entendria tothom. Molt fort tot plegat", ha respost el mateix usuari que ha denunciat la situació.

"Creia que els funcionaris públics catalans parlaven català als catalans. Veig que hi ha molt inadaptat. Quan els contracteu no els exigiu respecte pels catalans?", ha escrit un altre. "Ho teniu mal entès: que les dues llengües siguin oficials vol dir que l'usuari té dret a ser atès en qualsevol de les dues, no que els empleats puguin escollir la que els és més fàcil o els ve de gust", els ha corregit.

I és que, de fet, l'Estatut estableix que "la llengua pròpia de Catalunya és el català. Com a tal, el català és la llengua d'ús normal de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació públics de Catalunya". Abans de la retallada del Tribunal Constitucional també quedava establert que el català era la llengua "preferent". Tal com recordava un dels usuaris, l'Estatut també indica que "els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer ambdues llengües".

 

Imatge principal: una passatgera surt d'un vagó del metro de Barcelona / Foto: TMB