Decepció de la Plataforma per la Llengua respecte al nou acord sobre el català i un toc d'alerta: la llei pactada per PSC, ERC, Junts i comuns que defineix el castellà com a "llengua curricular" pot donar potestat al govern espanyol per exigir un 50% del castellà a les aules. Així ho ha assegurat l'ONG del català en una intervenció a la sala de premsa del Parlament amb la participació del president de l'entitat, Òscar Escuder, i la directora, Rut Carandell. Segons han exposat, han intentat proposar als grups parlamentaris que facin seva una esmena per modificar aquesta situació, però cap dels partits han acceptat la petició, ha explicat Escuder.

 

Segons Carandell, el problema ha estat el poc temps que s'ha donat per negociar aquestes modificacions, i és que mentre l'acord es va presentar ahir a la tarda, el termini per presentar esmenes s'ha tancat a les 12 del migdia, i només han presentat esmenes Vox, Ciutadans i Partit Popular, a banda dels grups proposants que han fet alguna modificació de forma.

Quina era la proposta de Plataforma per la Llengua? L'entitat proposava modificar l'article 2.2 de la llei presentada pels partits, eliminant el fet de considerar el castellà llengua d'ús curricular i educatiu, i que hagi de tenir una presència adequada. Segons Plataforma, només fent aquest canvi el risc que el govern espanyol exigeixi l'aplicació del 50% del castellà desapareix, ja que es defuig de l'article 6 de la LOMLOE, que aborda precisament l'apartat de "currículum".

 

Malgrat l'intent, doncs, finalment Plataforma no ha aconseguit incorporar la seva esmena perquè sigui debatuda al debat final previst per divendres al migdia, ja que només els grups parlamentaris poden presentar esmenes a les lleis. Plataforma per la Llengua ha sortit al faristol del Parlament convidada per la CUP, però el grup anticapitalista ha decidit no presentar l'esmena de l'ONG ni cap altra, ja que el que reclama la formació anticapitalista és la retirada total de la proposta de llei: "Per tant, no hem entrat en esmenes ni parcials ni a la totalitat del text". 

Sigui com sigui Plataforma ha assegurat que aquest matí s'ha pogut reunir amb els grups i parlar "amb tothom", malgrat no haver aconseguit el seu objectiu, i l'única qüestió que ha posat en valor és el fet que no s'hagi acabat modificant la llei de política lingüística, com volien fer els quatre partits inicialment.