El cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, no veu clara la flexibilització de les restriccions que estudia aplicar el Govern de cara a la setmana vinent. El doctor ha advertit aquest dimecres que les dades encara són molt altes per relaxar les mesures contra la Covid i que no ens podem refiar de la baixada dels últims dies.
Especialment, Trilla ha alertat que el nombre de pacients a les UCI encara és molt elevat i ha defensat que cal abaixar la pressió del sistema sanitari, que encara pateix els estralls de les darreres onades. "Els indicadors no han empitjorat. Es mantenen estables però dins d'uns nivells alts, sobretot pel que fa als hospitals. Sé que no és una decisió fàcil, però hem d'aprendre del que ha passat en les altres onades. El virus segueix entre nosaltres", ha demanat a l'executiu en declaracions a Catalunya Ràdio.
Empenta a la vacunació
D'altra banda, l'epidemiòleg ha fet una crida a la calma pel que fa als efectes secundaris de les vacunes i ha demanat a la població que no tingui por. Segons ha afirmat, els beneficis són molt majors que els riscos i cal seguir vacunant per començar a veure la llum al final del túnel.
En aquesta línia, ha explicat que l'arribada de la vacuna de Janssen al nostre país serà "un gran pas endavant", ja que, en ser només d'una dosi, accelerarà el ritme d'immunització de la població. De fet, el Ministeri de Sanitat comença avui mateix a distribuir les prop de 150.000 vacunes de Janssen entre els territoris, atès que l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha avalat aquesta vacuna monodosi. Es dedicarà al grup de 70 a 79 anys, en el qual només el 3,3 % té la pauta completa.
Enderreriment de les dosis
Trilla també ha afirmat que el govern espanyol ha volgut "cobrir-se les espatlles" amb la decisió de no endarrerir la segona dosis de la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer i Moderna. El doctor considera que la decisió presa aquest dimarts té una explicació "garantista" seguint les fitxes tècniques de les vacunes, però ha assegurat que aquestes fitxes indiquen que hi ha un "interval" d'unes setmanes. "Hi ha dades científiques que diuen que és suficient", ha afirmat. Per tant, Trilla ha defensat que "hi havia un cert marge per allargar-ho" dins de les fitxes tècniques.
L'expert ha valorat que no s'ha decidit espaiar aquesta segona dosi "de moment", ja que ha recordat que les decisions poden canviar com ja ha passat anteriorment. En tot cas, però, ha afirmat que s'anirà "més a poc a poc" en arribar a més gent amb primera dosi però, per contra, qui rebi la segona estarà ja del tot immunitzat.
Possible flexibilització
Tot apunta que el confinament comarcal acabarà el pròxim dilluns 26 d'abril. El Procicat estudia ara quin tipus d'obertura en la mobilitat aplicar:si limitar-la per vegueries o bé permetre el lliure moviment dins de Catalunya com ja es va fer per Setmana Santa.
La flexibilització de les actuals mesures contra el coronavirus només se centraria, de moment, en canvis en el confinament perimetral i no es contemplarien modificacions per als diferents sectors, com la restauració, l'oci, l'esport o la cultura. En aquesta línia, tampoc canviaria l'horari del toc de queda.