La Comissió Europea ha fet un toc d'atenció a Espanya per la reforma que pretén aprovar el president espanyol, Pedro Sánchez, per canviar les regles de l'elecció del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), que té actualment la renovació bloquejada per desacords entre socialistes i populars.
El portaveu de la Comissió, Christian Wigand, ha advertit en un comunicat que Europa seguirà "atentament" aquesta reforma plantejada pel PSOE i Podemos perquè hi percep un intent de polititzar l'administració de justícia, i ha demanat a Sánchez que "consulti els organismes pertinents" abans de fer el pas definitiu.
Segons la Comissió Europea, "és important assegurar que el Consell no es percebi com a vulnerable a la politització", una frase que és tota una indirecta diplomàtica.
El text íntegre de l'advertiment europeu és el següent:
"La Comissió està al corrent de l'anunci d'aquest nou projecte de llei. En seguim de prop l'evolució. En l'Informe sobre l'estat de dret del 2020, la Comissió va subratllar la importància de reduir la influència del poder legislatiu o executiu sobre el poder judicial per tal d'enfortir la independència judicial. El capítol de l'Informe sobre l'Estat de Dret 2020 a Espanya esmentava la situació del Consell Judicial a Espanya com un desafiament. És important assegurar-se que el Consell no sigui percebut com a vulnerable a la politització. De manera més general, quan els Estats membres reformen el poder judicial, això sempre s'ha de fer en consulta amb totes les parts interessades pertinents, inclosa la Comissió de Venècia. Els Estats membres han de seguir les normes de la UE per garantir que la independència judicial no es vegi compromesa".
El toc d'atenció s'ha produït quan Sánchez està a Brussel·les participant en la cimera europea que ha de valorar els pressupostos comunitaris. Un dels punts controvertits és la relació que es vol fixar entre l'estat de dret i els fons europeus. Polònia recorda la polèmica per la renovació del poder judicial a Espanya per al·legar que a la UE s'aplica una doble vara de mesurar. Brussel·les proposa congelar o reduir els fons europeus a països que violin l’estat de dret, i cita en aquest sentit Polònia i Hongria. Alhora aquests dos països amenacen de bloquejar els pressupostos europeus, que necessiten el suport de tots els Parlaments.
Espanya, com si no tingués prou problemes, ara s'ha ficat enmig d'aquesta discussió.