L'advocat general del TJUE, Maciej Szpunar, ha donat la raó al Parlament Europeu després que David Sassoli, com a president de la cambra, va informar el gener del 2020 de l’acabament del mandat d’Oriol Junqueras. Ho fa evitant entrar a valorar l'actuació del Suprem i emparant-se en raons formals per argumentar que la decisió de Sassoli era la conseqüència directa de la sentència que condemnava el líder d'ERC per la seva participació en el procés i el responsable de l'Eurocambra es va limitar a informar-ne el ple. Això no obstant, el Suprem no pot respirar del tot tranquil, perquè Szpunar, tot i que evita entrar a valorar el procediment judicial dut a terme a l'estat espanyol, sí que inclou un toc d'atenció al president de la sala segona, que presideix Manuel Marchena, i que va condemnar els líders del procés.
És al paràgraf 90 de la resolució on es fa un advertiment al Suprem en relació al principi de cooperació lleial entre els estats membres i les institucions de la Unió. L'advocat general considera infundada l'apel·lació que fa Junqueras a aquest principi pel que fa a l'actuació del president del Parlament. "En canvi, pel que fa a l'obligació de cooperació lleial, pot efectivament semblar que el comportament del Tribunal Suprem a l'afer relatiu al recurrent no compleix aquesta obligació", adverteix. Szpunar no va més enllà en la seva valoració, però tota l'actuació del Suprem en aquest cas queda recollida en el procediment.
Actuació del Suprem
Recorda que el 19 de desembre del 2019 el tribunal de Luxemburg, en resposta a unes qüestions prejudicials, va dictar que el president d’ERC gaudia de la seva immunitat com a eurodiputat des del moment en què va ser proclamat el resultat de les eleccions. Davant d'aquesta decisió, segons recull el text de l'advocat general, el Suprem va decidir que no procedia autoritzar el desplaçament de Junqueras al Parlament Europeu, ni acordar la seva llibertat, ni declarar la nul·litat de la sentència del 14 d’octubre del 2019, ni tramitar el suplicatori de suspensió d’immunitat parlamentària davant del Parlament. El Tribunal Suprem es va limitar a advertir que quan Junqueras va ser proclamat electe, el judici oral havia acabat i s’havia entrat en el procés de deliberació de la sentència, per la qual cosa no podia emparar-se en la immunitat per impedir que continués aquest procediment.
La conclusió final de l'advocat general és, això no obstant, que si el president del Parlament hagués adoptat alguna iniciativa en aquesta qüestió, no hauria tingut cap efecte vinculant per a les autoritats espanyoles que pogués modificar la situació jurídica del diputat.
Un cop s'ha pronunciat l'advocat general, serà el tribunal qui haurà de dictar sentència, la qual cosa pot representar una altra ocasió perquè Luxemburg es pronunciï sobre la situació dels eurodiputats independentistes. De fet, tot i que la defensa de Junqueras era conscient que tot apuntava que l'advocat general donaria la raó al TGUE en la seva decisió d'inadmetre el recurs que va presentar contra la decisió de Sassoli esperava conèixer l'argumentació.