Amnistia Internacional (AI) ha manifestat que "és vergonyós que les autoritats continuïn sense posar-se d'acord per protegir els menors migrants no acompanyats" i lamenta que "s'obliden que són nens i nenes". En un comunicat AI recorda que més de 5.500 nens es troben acollits a les Canàries i que només se n'ha traslladat 192 a la resta de comunitats autònomes espanyoles des de setembre de 2022 "incomplint compromisos previs assolits" i "malgrat els compromisos assumits de manera voluntària per altres regions".

AI ha enviat sengles cartes al ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, i al president de les Canàries, Fernando Clavijo, en les quals critica "la falta d'acord amb les autoritats de la resta de comunitats, després de tants mesos de debat per fer front a la situació de la infantesa migrant no acompanyada". Explica que aquesta situació es manté "després que Canàries reclamés un millor repartiment dels menors en la resta del territori nacional per acabar amb la sobreocupació".

Centres massificats

L'organització recorda que en l'últim acord, d'aquest any, es va pactar acollir a través d'un sistema voluntari a 347 menors, la qual cosa representa només el 6 % dels que es troben a les Canàries, alguns dels centres dels quals "es troben massificats, sense les condicions adequades i en alguns s'han presentat denúncies per presumptes maltractaments que han d'investigar-se". Per tot això, exigeix que mentre s'arriba a un acord vinculant que garanteixi els trasllats es prenguin mesures urgents per millorar les condicions en les quals es troben aquests menors.

Amnistia Internacional estima que s'ha de fer front a la saturació dels centres habilitant-ne alguns més o realitzant trasllats a altres comunitats autònomes, evitar que els menors acabin en instal·lacions d'adults i que no existeixi discriminació segons el seu origen, "tal com ha denunciat la Fiscalia davant del protocol del govern canari amb el qual es condiciona l'acollida".

"Malgrat els esforços duts a terme per algunes autoritats per aconseguir avenços en les negociacions, existeix una vergonyosa falta de voluntat política real per part dels diferents partits polítics per complir la seva obligació de garantir i prioritzar l'interès superior del menor", apunta. AI anuncia que té prevista una nova missió d'investigació el novembre per veure com es troba la situació de la infància migrant a les Canàries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!