El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha assegurat que el seu govern prendrà avui mateix la decisió legal per què, des d'aquest dissabte, regeixi a la Comunitat un toc de queda que farà decaure els confinaments perimetrals vigents, encara que ha rebutjat concretar la franja horària a la qual s'aplicarà.

Mañueco ha realitzat aquest anunci en la roda de premsa posterior a la seva reunió a Valladolid amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a qui ha agraït el suport demostrat per prendre aquesta decisió de forma aïllada, tal i com han anunciat altres autonomies davant de la falta de concreció en l'àmbit nacional.

President Castella i Lleó i Salvador Illa EFE

Salvador Illa i el president de la Junta de Castella i Lleó / EFE

La decisió, en mans de les comunitats

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha deixat en mans de la Comunitats Autònomes l'aplicació d'un toc de queda si aquest es circumscriu únicament als seus territoris. Illa ha declarat que l'estat d'alarma és necessari si es pretén imposar un toc de queda a tot Espanya o en zones més àmplies que una comunitat.

El ministre ha subratllat que el govern espanyol intervindrà si cal aplicar un toc de queda generalitzat i hi ha consens amb les autonomies. En aquest supòsit, Illa ha defensat que l'instrument jurídic que dona "solidesa i solvència" a aquest escenari és l'estat d'alarma.

"Treballar junts és molt important", ha dit Illa, que ha reconegut la competència de les autonomies, que ja estan adoptant "mesures contundents". Illa ha promès que el Ministeri de Sanitat serà al costat de les comunitats per al que necessitin.

La situació a Catalunya

Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, no ha descartat el toc de queda a Catalunya i ha apuntat que si l'apliquessin ho farien sense l'estat d'alarma. En declaracions a TV3, ha dit que si consideren necessària la mesura podrien seguir la via del País Valencià, que prepara un decret per aplicar-lo pel seu compte.

Ha afegit que Catalunya es va dotar d'un decret llei que permet "prendre les mesures necessàries", referents també a la limitació de la mobilitat, el que sí que fa falta és una autorització judicial.