Com si d'un incendi d'estiu es tractés, la pandèmia torna a avançar desbocada. I ja en van cinc. Per intentar controlar-la, el govern català ha decidit optar per una solució d'impacte: el retorn al toc de queda. 48 hores després d'haver anunciat que es començaria amb restriccions menys contundents, Pere Aragonès ha comunicat un canvi de rasant, seguint el model triat pel govern valencià. Aquest mateix dimecres ha traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la petició d'imposar el confinament nocturn, entre la 1 i les 6 de la matinada, als 145 municipis catalans més grans de 5.000 habitants on la incidència de la covid-19 és més greu. Són tots aquells on la incidència acumulada de l'última setmana és igual o superior a 400 casos per cada 100.000 habitants. També s'hi afegeixen 13 municipis colindants que tot i no estar en situació límit estan envoltats de zones de risc. En total, 158, que impliquen més de 5 milions i mig de catalans, vora el 80% de la població. Hi són les més grans, Barcelona, L'Hospitalet, Terrassa i Badalona. 

La voluntat és que pugui entrar en vigor a partir del cap de setmana i la durada prevista és de 7 dies prorrogables. "La situació és extremadament fràgil. Prenem una decisió difícil però imprescindible", ha lamentat el president, que s'ha compromès a "revertir la mesura tan aviat com la pandèmia ho permeti". 

 

Control i sancions

Segons informa presidència, el compliment del confinament nocturn es farà principalment a partir dels dispositius de Mossos d’Esquadra i policies locals, però es torna a apel·lar a la "imprescindible responsabilitat ciutadana". Les sancions per tots aquells que incompleixin seran les mateixes que durant l'estat d'alarma i aniran dels 300 als 6.000€. Les excepcions són les mateixes: urgències, feina o serveis essencials. 

Encara que un municipi millori la situació i surti de la zona de risc haurà d'esperar a que acabi la resolució i no podrà aixecar automàticament el toc de queda. De la mateixa manera, per entrar-hi si un territori que ara no és al llistat empitjora, haurà d’esperar a la propera revisió.

El precedent valencià

Sense l'estat d'alarma -que va decaure el 9 de maig passat- no hi ha marge per poder decretar un toc de queda general i homogeni. En aquesta cinquena onada és cada autonomia qui decideix com procedir, sempre amb el condicionant d'haver de sol·licitar permís a la justícia, quan es tracti de mesures que afecten drets fonamentals. Per aconseguir l'aval del TSJC cal que la petició estigui ben fonamentada, per convèncer que són proporcionals i que aporten més beneficis per l'interès general que perjudicis sobre la ciutadania. Per això, entre els arguments esgrimits, hi haurà la situació de tensió màxima en que es troba l'atenció primària i s'acompanyarà de les dades relatives a l'evolució de la pandèmia per municipis. Fins ara han demanat el toc de queda el País Valencià -que ja té llum verda de la justícia-, Cantàbria -que està a l'espera- i les Canàries -que els l'han tombat-. 

Primeres restriccions, a partir d'aquest dijous

De moment, el govern ha obtingut ja el vistiplau de la justícia per aplicar les restriccions proposades dilluns i començarà a aplicar-les immediatament en les properes hores. Concretament, la limitació de les reunions a només 10 persones, que totes les activitats d'oci, lleure, esport i comerç acabin a les 00.30, la recomanació que a partir de llavors es tanquin els espais públics com parcs i platges per evitar aglomeracions i que no es begui ni es mengi en grup estant al carrer. Aquestes obligacions entraran en vigor aquest mateix dijous un cop s'hagin publicat al DOGC. 

Els ajuntaments de les principals ciutats catalanes han estat pressionant el govern durant les últimes hores perquè fes el pas de decretar el toc de queda. Argumenten que les primeres mesures anunciades dilluns eren un confinament encobert que traslladava tota la responsabilitat al món local, mancat d'efectius suficients per garantir que no s'ocupi l'espai públic a partir de la mitjanit. Obligant els ciutadans a quedar-se a casa i prohibint la lliure circulació consideren que serà menys complicat. 

A la imatge principal, els carrers de Barcelona buits en ple confinament nocturn vigent durant l'estat d'alarma. / S. Alcàzar