Doble revés amb la decisió del TJUE de retornar la immunitat de manera provisional als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. La decisió del Tribunal de Luxemburg no només representa un cop a la justícia espanyola -atès que admet el risc que siguin detinguts tot i que el TGUE havia deixat clar que les euroordres estaven en suspens-, sinó que a més, engega una càrrega de profunditat contra el procediment del suplicatori que es va seguir contra els tres eurodiputats a la comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu. El TJUE admet la denúncia sobre la falta d'imparcialitat del president de la comissió, l’eurodiputat de Cs Adrián Vázquez, i del ponent responsable de l’informe sobre els tres suplicatoris, Angel Dzhambazki, un eurodiputat ultra que comparteix grup amb Vox.
L’escrit del TJUE, després d'analitza la denúncia dels eurodiputats independentistes sobre falta d'imparcialitat a la comissió, admet que “els comportaments” del ponent i del president de la comissió JURI “poden a primera vista, manifestar una presa de partit o un prejudici personal desfavorable cap als recurrents”.
Dubte legítim
El text fa aquesta observació tot i admetre que correspon al jutge que ha de pronunciar-se sobre el suplicatori entrar a valorar el fons de les acusacions de parcialitat contra el ponent i del president de la comissió JURI. A més, subratlla que el Parlament sosté que els document que han aportat els eurodiputats independentistes no demostren aquesta parcialitat però no obstant no neguen "que els citats comportaments existissin”.
L'escrit, a més, dedica particulars consideracions en referencia a VOX. “No es discuteix que el partit polític VOX es troba en una situació molt particular, atès que desenvolupa directament un paper en el procés penal seguit contra els recurrents i participa directament, per això, en el procediment prejudicial de l’afer”, recorda. Per tot plegat, admet que l’examen “sumari” que s’ha abordat per decidir sobre les mesures provisionals no es pot excloure “que la pertinença del ponent a un grup polític del qual formen part els diputats europeus del partit polític VOX pugui suscitar un dubte legítim pel que fa a un eventual prejudici desfavorable cap als recurrents”. De fet, tot i insistir que correspon exclusivament al jutge pronunciar-s’hi, sí admet que té caràcter seriós aquesta denúncia dels eurodiputats sobre la falta de parcialitat del ponent, i pot donar peu a l’anul·lació de la suspensió d’immunitat per part del jutge.
Recurs per defensar la immunitat
Després que l'informe favorable al suplicatori elaborat per Dzhambazki es va aprovar a la comissió JURI, el Parlament Europeu va ratificar-lo el març del 2021. Puigdemont, Comín i Ponsatí van presentar un recurs contra la decisió i van demanar al Tribunal de Luxemburg que se'ls retornés la immunitat mentre no hi hagués decisió al respecte. No obstant, el TGUE va desestimar la mesura el 30 de juliol del 2021 i els va retirar la immunitat. El que ha fet avui el TJUE és pronunciar-se davant del recurs que van presentar els tres eurodiputats contra aquella decisió TGUE. L'ha anul·lat i els ha retornat la immunitat mentre no hi hagi una sentència definitiva en relació al recurs contra la decisió del Parlament Europeu d’acceptar el suplicatori. Entre una resolució i l'altra, el 23 de setembre passat, Puigdemont va ser detingut a l'Alguer.
La decisió que avui ha fet pública el vicepresident del TJUE admet que els eurodiputats han demostrat el risc sobre la seva detenció i lliurament a les autoritats espanyoles, i admet també que aquesta podria provocar-los un perjudici greu i irreparable amb una “privació de llibertat duradora”. Reconeix que tot i que el TGUE va valorar que estaven en suspens les euroordres mentre no es resolgués sobre les qüestions prejudicials pendents relatives al cas de Lluís Puig, el cert és que l’ordre de detenció es manté vigent mentre les autoritats espanyoles no les retiren i per tant hi ha una “elevada probabilitat” que siguin detinguts.