L'excap de comunicació d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Tolo Moya sosté que el ninot penjat representant Oriol Junqueras que va aparèixer el 2019 a Sant Vicenç dels Horts i que aquest dimecres s'ha conegut que va sorgir de les files dels mateixos republicans, en el que sembla un nou atac de falsa bandera, com els cartells dels Maragall i l'Alzheimer, demostra que el partit l'ha "volgut utilitzar com a cap de turc". Moya ha reaccionat a la troballa sobre el ninot que ha avançat avui RAC1 i ha afirmat via missatge a la xarxa social 'X' que la seva relació amb Esquerra va començar el 2021, de manera que això demostra que aquestes pràctiques de política bruta ja existien al partit abans que ell hi tingués cap responsabilitat.

"La meva relació amb ERC es va iniciar el juny del 2021. Això demostra, una vegada més, com ERC m'ha volgut utilitzar com a cap de turc des del primer dia per protegir altres persones que ja feia temps que actuaven així", ha argumentat Moya. L'antic responsable de comunicació del partit, destituït fa poc dels seus càrrecs, ja s'ha defensat reiteradament, acusant ERC de voler cobrir "la veritat" i assenyalant qui, a parer seu, és el responsable de l'afer, l'exviceconseller Sergi Sabrià; que, al seu torn, també ha negat implicació en el cas dels cartells.

Aquest dimecres s'ha conegut que el ninot amb la cara d'Oriol Junqueras que va aparèixer el 2019 penjat a un pont de Sant Vicenç dels Horts, el poble de l'expresident dels republicans, era també un atac de falsa bandera orquestrat des de les files del partit, com a una manera de fer política via guerra bruta, igual que els cartells contra Ernest i Pasqual Maragall amb el missatge 'Fora l'Alzheimer de Barcelona'. El ninot va aparèixer dos dies abans de les eleccions europees d'aquell any i ràpidament es va viralitzar i va suscitar molts missatges de solidaritat de l'entorn d'Esquerra. 

Moya: "Continuo sense acceptar que això se'm vulgui carregar a mi"

Esquerra va presentar fa poc una demanda contra Tolo Moya per la filtració d'uns àudios en els quals es mostra com el partit delibera sobre com gestionar l'escàndol dels cartells. Els republicans, que hi veuen una filtració "esbiaixada", també van destituir Moya del seu càrrec d'assessor a la Diputació de Barcelona per "revelació d’informació confidencial i pèrdua de confiança". Fonts d'ERC van denunciar que els àudios formen part d'una reunió privada, que va ser gravada i filtrada per Moya sense avisar, on es va tractar la manera com fer front a l'error dels cartells i que va finalitzar amb ell demanant perdó al mateix Ernest Maragall. Segons ha explicat el partit, "la intenció de la direcció a la reunió era minimitzar els danys per una acció lamentable, i aquesta conversa està recollida a l’informe de la complaença". El partit està treballant en un protocol per evitar que tornin a passar episodis semblants. Per la seva banda, Moya va reaccionar acusant els republicans de mentir i d'encobriment dels veritables responsables, va denunciar que hi ha gent al partit que actua "sense cap mena de moral" i va reiterar que no accepta que això li ho vulguin "carregar" a ell. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!