El grup Acció per la Independència ha tombat un monòlit que homenatjava els feixistes italians que van participar en la Guerra Civil Espanyola a Caseres (Terra Alta).
El grup ha publicat un vídeo on es veu el monòlit amb una pintada independentista, i també com el tomben a terra amb cordes.
Segons Acció per la Independència, aquest és el desè sabotatge que fan. Des de l'inici de la seva activitat, han destrossat tres monòlits: un a Avinyó (Bages), un a Canet d'Adri (Gironès) i un altre a Albons (Baix Empordà). La primera acció, però, va ser contra la cripta dels requetès a Montserrat. Una acció que van fer coincidir amb el dia que feia 85 anys de l'esclat de la Guerra Civil. El mateix dia, a més, que s'havia de retirar el monument franquista de Tortosa.
Denunciats davant de la Fiscalia
Aquest últim sabotatge és el que Vox ha denunciat davant de la Fiscalia de Barcelona. El partit d'extrema dreta acusa els autors de les destrosses a la cripta de delictes contra els sentiments religiosos, d’odi, danys al patrimoni públic i ultratge a la bandera espanyola.
La formació ultra demana al ministeri fiscal que s’identifiqui els autors de les destrosses. Una feina que de moment no serà fàcil, ja que no tenen caps visibles. De fet, ells mateixos es defineixen com a anònims, transversals i unitaris, sense caps visibles ni partits polítics o entitats cíviques.
Altres accions del grup han estat el conjunt funerari de Ponts de Molins (Baix Empordà) dedicat als anomenats "Mártires de Teruel". Construït per presoners republicans, conté les restes de 17 oficials de l’exèrcit feixista, 21 militars italians, un aviador alemany i tres eclesiàstics.
També van destrossar una làpida situada a Vilalba dels Arcs (Terra Alta) en honor als "Màrtirs per Déu i per Espanya", en referència als soldats que van lluitar al bàndol franquista. Durant el mateix cap de setmana, van atacar un monument en honor a un caigut de l'exèrcit revoltat ubicat a Santa Maria del Colell (la Garrotxa). Allà mateix havien sabotejat dies abans un conjunt monumental que va inspirar l'escriptor Javier Cercas per la seva novel·la Soldados de Salamina (Tusquets Editores).