El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, va ser nominat aquest dimarts pels caps d'estat i de Govern de la Unió Europea (UE) per ocupar el càrrec d'alt representant per a la Política Exterior comunitària, ara bé, al conseller a l'exili, Toni Comín, no li espanta que el dirigent socialista opti al càrrec.
En una entrevista des de Lovaina a Els Matins de TV3, Comín ha explicat que el càrrec al que aspira Borrell "és menys important del que el nom indica" i ha subratllat que "tindrà el càrrec que tenia Federica Mogherini, un paper secundari, de portaveu del que li indiquin els estats".
Toni Comín ja torna a ser a Bèlgica l'endemà que 10.000 catalans es concentressin a les portes del Parlament Europeu a Estrasburg per protestar contra el veto als eurodiputats electes Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, i demanar a la Unió Europea que reaccioni. El conseller a l'exili va viatjar fins a localitat alemanya de Kehl, a tocar de la frontera amb França, i fins a últim moment va estar pendent de si ell i Puigdemont anirien a Estrasburg o no.
Finalment van decidir quedar-se en territori alemany davant el risc d'una operació policial espanyola per detenir-los i l'existència d'un conveni entre França i Espanya que possibilitaria traslladar-los immediatament a Espanya sense necessitat d'euroordre. "No vam anar a Luxemburg perquè teníem indicis bastants clars de que podíem ser detinguts", ha explicat a TV3 al mateix temps que ha recordat que el seu objectiu és la internacionalització, objectiu que no podrà complir si està detingut.
"El centre de la batalla legal és poder ser al Parlament"
Toni Comín ha tret ferro al fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) rebutgés les mesures cautelars que van demanar els electes de Lliures per Europa divendres passat per ocupar l'escó d'eurodiputats a la sessió de constitució de l'Eurocambra d'aquest dimarts: "Per ara no hem aconseguit les mesures cautelars, però el centre de la batalla és poder ser, a la llarga, al Parlament".
Per tant, el conseller a l'exili ja considera un èxit el fet que el tribunal de Luxemburg hagi admès a tràmit la seva demanda per tal que es respecti la decisió dels ciutadans que els van escollir a les urnes. Tot i això, Comín no s'ha atrevit a dir quan hi haurà una resolució del TJUE: "Tenim moltes possibilitats de que el tribunal ens doni la raó, però no vull fer un pronòstic de temps".