Toni Comín ha demanat al TJUE que obligui l'Eurocambra a reconèixer el seu escó abans de dimarts, quan se celebrarà el primer ple de la legislatura. Concretament, l'eurodiputat de Junts ha presentat una demanda de mesures cautelaríssimes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per la decisió de deixar vacant el seu escó, a l'espera d'una nova sentència. En una atenció als mitjans de comunicació des de Brussel·les, Comín ha reconegut que el tribunal no té cap límit de temps estipulat per respondre, però que espera que la justícia dicti la interlocutòria "a temps".

L'exconseller vol que el TJUE obligui la presidenta del Parlament Europeu, la popular maltesa Roberta Metsola, a reconèixer-lo com a eurodiputat "a tots els efectes" abans que quedi constituïda la X legislatura en el ple que començarà a Estrasburg dimarts a les 10.00 hores. "Tenim confiança que aquesta demanda de cautelaríssimes tingui una resposta positiva", ha dit, abans d'avançar que dilluns estarà "segur" a la ciutat francesa per oferir una roda de premsa abans de l'inici de la sessió constitutiva.

"La jurisprudència és molt clara"

Comín s'ha mostrat convençut que "la jurisprudència és molt clara" i ha advertit Metsola que negar-li l'escó la pot portar a fer un "gran ridícul". "La jurisprudència ens avala", ha dit, en referència a la sentència sobre el cas d'Oriol Junqueras que estableix que la condició d'eurodiputat s'adquireix des de l'elecció a les urnes. En canvi, el que ha interpretat el Parlament Europeu és que l'eurodiputat de Junts el que té és immunitat per anar a Madrid i acatar la Constitució —motiu pel qual la Junta Electoral Central (JEC) l'ha deixat sense acta, a qui l'Eurocambra fa cas des de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) del juliol del 2022 (que fou recorreguda).

"Volem ser prudents, però la jurisprudència és molt clara", ha insistit, alhora que s'ha mostrat confiat perquè la resposta del tribunal sobre les cautelaríssimes arribi abans de dimarts. Si bé ha admès que han donat poc marge perquè el TJUE prengui una decisió, sí que ha remarcat que "48 hores és un període més o menys estàndard" perquè hi hagi una resposta.

El recurs de Comín i Puigdemont al TJUE

L'exconseller també ha remarcat que la petició va directament adreçada al TJUE (la màxima instància judicial) i no pas al TGUE (que analitza els casos en primera instància) perquè ell ja hi té oberta una causa amb Carles Puigdemont per la denegació del seu escó a principis de la legislatura passada per part de l'aleshores president de l'Eurocambra, el popular italià Antonio Tajani. Aquesta causa és a la que espera ara el Parlament Europeu per reconèixer l'escó de Comín o no, la sentència de la qual encara no té data. Això sí, es preveu que el contingut sigui favorable als catalans: l'advocat del TJUE va defensar que tots dos havien de ser declarats eurodiputats el 2019. La seva opinió no és vinculant, però els jutges solen mantenir el seu criteri.

Així, ha criticat Metsola per "haver decidit començar el mandat amb un escó buit" i ha lamentat que hagi decidit "reincidir" en la decisió de Tajani. "És un perjudici gravíssim per a la democràcia europea, no sé amb quina legitimitat Metsola es presentarà davant la Cambra a demanar la confiança dels diputats perquè l'elegeixin presidenta si l'última cosa que haurà fet és negar el dret de 430.000 ciutadans europeus que m'han votat a estar representats", ha dit. Finalment, ha explicat que no ha rebut cap comunicació oficial per part de la presidenta i que, per tant, dona per feta la decisió perquè no se l'ha "convidat a fer els tràmits". Fonts del Parlament Europeu insisteixen que no s'ha pres cap decisió, sinó que s'han limitat a "prendre nota i acatar" el que va comunicar la JEC.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!