Toni Comín ha demanat al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que suspengui la decisió del Parlament Europeu de no reconèixer el seu estatut d'eurodiputat per a la legislatura 2024-2029 i que se li permeti ocupar el seu escó. Segons han informat fonts del tribunal aquest dimarts, la petició són "mesures cautelaríssimes", és a dir, que el president del tribunal podria resoldre aquesta acció, de forma urgent, abans de tenir l'informe de l'advocat de l'Eurocambra. L’eurodiputat de Junts va presentar una demanda al TGUE (amb el número T-477/24), després que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) desestimés, a l’agost, la seva petició d'aquestes cautelars, en considerar que era una causa nova i no la que hi ha pendent de sentència amb Carles Puigdemont (que es publicarà el 26 de setembre), i que ho havia de presentar al tribunal de primera instància, al TGUE, com ara ha fet. 

L’Eurocambra va deixar sense escó Toni Comín el 2 de juliol passat, a partir de la informació enviada per la Junta Electoral Central, que informava que 59 dels 61 eurodiputats electes havien complert amb el requisit de l'acatament de la Constitució al Congrés dels Diputats; a més de Comín, faltava per acatar-la una diputada socialista, que ja va complir el tràmit.

El precedent de la sentència Junqueras

La situació de Comín és la mateixa que va viure amb Puigdemont el 2019, fins que van poder obtenir l’escó. Va ser clau la sentència del TJUE en el cas del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que va aclarir, el desembre de 2019, que s’obté l’acta d’europarlamentari un cop escollit, sense necessitat de juraments. I el llavors president del Parlament Europeu, David Sassoli, els va obrir la porta, malgrat de pressions d'eurodiputats del PSOE i Ciutadans.

Junqueras, però, no va poder assumir la seva acta d'europarlamentari, perquè el Tribunal Suprem, que va fer la consulta al tribunal europeu, va condemnar-lo per sedició i malversació, l'octubre de 2019, i li ho va prohibir, tot incomplint el mandat del TJUE.

Les batalles de Junts a l'Eurocambra

L’advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye, ha alertat que és un tema ja resolt, que "l'advocat general del TJUE sempre els ha donat la raó", però que des de parlamentaris europeus, com ara Adrián Vázquez —que  ha passat de Ciutadans al PP— s’intenta tornar a confondre el Parlament Europeu. 

En una recent entrevista amb ElNacional.cat, Gonzalo Boye afirma: “Els serveis jurídics del Parlament Europeu van arrossegant un problema des de fa temps. I ara han tingut l'ajuda, la complicitat de l'administració Metsola per entendre que el que ha passat no ha passat. I per això repeteixen la mateixa actuació. Em sembla una via molt espanyola ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra.”

I preguntat si el cas Junqueras no crea jurisprudència pel que fa a assumir l’escó sense necessitat de jurament, l’advocat de Puigdemont i Comín, respon: “Senti o no jurisprudència, ens forcen a demostrar que estan actuant de manera indeguda una vegada i una altra. Nosaltres hem tingut múltiples batalles amb el Parlament Europeu i sempre s'ha demostrat que estaven en el costat equivocat de la història i del dret.”

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!