Toni Comín ha explicat les "despeses no justificades" de l'auditoria del Consell de la República, que ha avançat aquest dilluns El Món. Concretament, l'auditoria posa el focus sobre 15.530 euros que no estarien justificats, tot i que el vicepresident de l'entitat i eurodiputat de Junts ha defensat que sí que ho estan, de manera "reiterada i exhaustiva". També ha assegurat que les despeses respecten de forma "inequívoca" els criteris establerts pel govern del Consell i els criteris establerts respecte al fons Defensaexili.org. Segons ha assenyalat, aquests criteris es van establir molts anys abans que els actuals membres del consell d'administració de CatGlobal assumissin la funció.

Pel que fa als imports corresponents al lloguer de l'apartament i d'un vehicle, Comín ha insistit en el fet que es tracta de "despeses de representació" —concretament, per assistir a reunions a la Catalunya Nord—. Així, ha argumentat que la feina com a membre del govern del Consell no és remunerada i que l'entitat es fa càrrec de les despeses derivades d'aquesta responsabilitat. És per això que ha apuntat que no es tractava d'unes vacances, sinó que estava sol a la Catalunya Nord fent la seva agenda de reunions com a vicepresident del Consell mentre la seva família estava a Barcelona.

Els arguments de Toni Comín

L'eurodiputat ha afegit que despeses idèntiques a aquestes ja havien estat autoritzades pel mateix gerent durant anys anteriors, sense que hi posés cap objecció. "Tampoc és correcte afirmar que aquesta despesa no es pot processar d'acord amb la normativa belga, perquè si les factures de les despeses de representació de la resta del govern han estat processades legalment d'acord amb la normativa belga, aquestes també ho haurien d'estar", ha dit. Un altre argument que ha esgrimit Comín és que ell ha generat un "estalvi important" a l'organisme, ja que ha assumit les funcions de coordinació de l'equip tècnic i de gestió financera que exercia remuneradament l'anterior gerent des del juliol del 2023. 

L'auditoria destaca que el vicepresident té un càrrec electe i que té ingressos propis, però Comín ha recordat que els membres del consell d'administració de CatGlobal no tenen dret a decidir si ell ha de seguir cobrant. "Sempre i en tot cas, som els beneficiaris els qui hem de decidir quan creiem correcte disposar d'aquest fons i quan no", ha reblat, abans d'afirmar que els membres del consell d'administració tenen el deure de respectar els criteris que es van fixar quan es va crear el fons Defensaexili.org i "no poden modificar-los unilateralment, ni tampoc negar-se a aplicar-los". "Si ho fan, estarien contradient la voluntat dels donants d'aquest fons específic", ha advertit.

Ciberatac contra el Consell de la República

Finalment, ha assegurat que va deixar de cobrar dels fons just després de ser reconegut com a eurodiputat el 2020 i ha explicat que dos anys més tard va decidir tornar a recórrer al fons per pagar el lloguer a la seva adjunta a la vicepresidència, Carlota Canut, de dues habitacions perquè les fes servir de dormitori i de despatx. També ha assenyalat que va acordar amb l'anterior gerent, Sergi Miquel, que se li faria una aportació de mil euros mensuals per al lloguer d'aquestes dues habitacions. Així, ha conclòs que el 2023 no va fer servir ni el 50% dels ingressos que li corresponien del fons Defensaexili.org, que eren uns 20.000 euros anuals.

L'auditoria s'ha conegut aquest dilluns, en el qual el Consell de la República ha estat víctima d'un atac informàtic i d'una vulneració del compte oficial d'Instagram —així com d'algun dispositiu privat de Comín—. En un comunicat, l'entitat ha denunciat que els pirates, "probablement a sou de les clavegueres de l'Estat", han aconseguit fer-se amb informació provisional i l'han publicat de "manera delictiva amb la intenció de danyar el Consell i els seus membres".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!