El president Carles Puigdemont ja ha pogut reprendre la seva agenda a l'Alguer, però la seva detenció per la policia italiana ha marcat un abans i un després en molts sentits. Un d'ells, ha explicat Toni Comín, és en el futur de la taula de diàleg. L'eurodiputat ha llançat diverses preguntes "a la comunitat internacional", entre elles, aquesta: "Com podem negociar de bona fe amb un estat que se salta les regles de l'estat de dret?".
Ho ha fet en una entrevista al programa de Catalunya Ràdio El Suplement, on ha insistit que els fets han "canviat el relat" que a ells, com a líders independentistes, els toca fer davant la Unió Europea.
"Espanya ha enganyat el TJUE"
"L'estat espanyol ha enganyat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. No pot ser que l'advocat de l'Estat li digui una cosa al tribunal europeu i Llarena, la contrària als jutges italians", ha defensat.
D'altra banda ha acusat la justícia espanyola "d'arrossegar Itàlia a saltar-se el ple respecte al dret europeu", per la qual cosa, argumenta, "la jutge ha deixat lliure Puigdemont sense mesures cautelars. "No és només que Espanya incompleixi les normes de l'estat de dret, és que ha arrossegat un soci de la unió a cometre una irregularitat", ha recalcat.
I totes aquestes afirmacions justifiquen la postura de Comín respecte a la taula de diàleg: "Les condicions han canviat". "Cada vegada que Espanya actua contra l'estat de dret, les condicions es compliquen", ha sentenciat.
Revés a Llarena
Abans que la Cort prengués la decisió de posar en llibertat Puigdemont, el jutge instructor Pablo Llarena va fer arribar l'euroordre contra Puigdemont que, segons va assegurar, estaria vigent des del 2019. Això no obstant, l'euroordre de Llarena entra en contradicció amb el pronunciament del Tribunal General de la UE que va assegurar que no hi havia possibilitat de risc imminent de Puigdemont, però també amb l'Advocat de l'Estat que va fer arribar un escrit al TGUE en aquest mateix sentit.
De fet, membres de la defensa de Puigdemont apunten que la fiscalia hauria expressat dubtes sobre la legalitat de l'euroordre del jutge Pablo Llarena.
La decisió del jutge de Sàsser representa un contundent revés al jutge Llarena, que ja ha vist com les seves euroordres fracassaven a Bèlgica, Alemanya, Escòcia i, ara, a Itàlia. Una idea també defensada per Comín durant l'entrevista: "S'ha confirmat una vegada més que la justícia espanyola incompleix les regles de l'estat de dret, les regles de la democràcia".