Les negociacions per una llei d'amnistia es mantenen. Aquest dimarts, la formació de Yolanda Díaz, Sumar, presenta la seva proposta a Barcelona. Precisament, sobre aquesta proposta ha parlat l'interlocutor de Junts per a les negociacions, Toni Comín, qui ha definit la proposta com a "bona plena d'elements útils", però amb "un marge de variació limitat" respecte a altres lleis d'amnistia. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, l'eurodiputat ha explicat que Junts ha estudiat el text, i ha observat que des del punt de vista jurídic hi ha algunes diferències, malgrat que "el dibuix general s’assembla molt en tots els casos". Amb tot, Comín ha agraït a Sumar el gest de confiar en Junts, ja que els hi van enviar la proposta abans de presentar-la públicament. A més, ha valorat positivament l'entrada de Sumar en les negociacions "des del punt de vista dels interessos de Junts i l’independentisme, ajuda més que no complica". En aquest sentit, ha defensat que la formació de Díaz "obre un camí que després el PSOE tard o d'hora haurà d’acabar transitant".
L'amnistia, una victòria de l'independentisme
Toni Comín s'ha mantingut discret i ha evitat parlar del contingut de la proposta de Sumar per l'amnistia. Segons el que se sap fins ara, la proposta de Yolanda Díaz inclou als encausats des de gener de 2013, inclosos els policies que van carregar contra manifestants l'1-O. Sobre aquest punt, Comín ha fet referència a les entrevistes que ha fet el portaveu de Sumar, Jaume Asens, on ha detallat que els agents que van cometre delictes relacionats amb la integritat moral o amb lesions greus estan exclosos de l'amnistia. Comín ha reiterat que Asens ha detallat que "s’hauria d’excloure de l’amnistia aquests policies que han exercit violència". Tanmateix, l'eurodiputat no ha detallat si Junts també prepara una proposta sobre l'amnistia "hem fet un vot de silenci". Amb tot, ha defensat que el més important és "garantir la constitucionalitat de la llei d’amnistia". I ha recordat que Carles Puigdemont va ser molt clar "és imprescindible per l’acord".
L'eurodiputat de Junts ha afirmat que l'amnistia suposa una "gran victòria de l’independentisme". En aquest sentit, ha defensat que no poden tenir raó Felipe González i Alfonso Guerra, així com PP i Vox, dient "que és una humiliació", i els que des de l’independentisme diuen "que seria un gol en pròpia porta". "Quan l'Espanya neofranquista embogeix amb l'amnistia això és incompatible amb considerar que és una rendició o un autogol en pròpia porteria. És una victòria en ella mateixa, però això no vol dir que sigui suficient per a la investidura. L'amnistia i prou no és una condició suficient", ha resumit. Sobre una possible renúncia a "la victòria" si no s'aconsegueix incloure el referèndum en les negociacions, Comín tampoc s'ha volgut mullar.
Una foto PSOE-Puigdemont a Brussel·les?
La setmana passada es va conèixer que el PSOE ja tenia candidat a viatjar a Brussel·les per trobar-se amb Puigdemont i representar així el final de l'acord. Davant d'aquesta opció, Comín s'ha mostrat contundent i ha afirmat que el PSOE s'equivocaria molt si donés un tracte diferent a Junts "en les formes" respecte a altres formacions amb les quals està pactant. "Crec que es cuidaran molt de ser curosos en els detalls formals i no tan formals. El nivell d’interlocutori com es culmini les negociacions amb altres formacions haurà de ser igual que la de Junts", ha manifestat.
Preguntat per la consulta a les bases que portarà a terme el Consell de la República per decidir si promou el bloqueig de la investidura de Pedro Sánchez a partir del 17 d'octubre, Comín ha recordat que el Consell no és qui està a càrrec de les negociacions "són els partits polítics". Malgrat que, ha explicat que faran la "pedagogia necessària" perquè "seria millor" que, en la consulta interna, guanyés l'opció de seguir negociant.