Una trentena de membres de l'Assemblea de Representants del Consell de la República han enviat un comunicat al president Carles Puigdemont criticant els comportaments del vicepresident de l'ens, Toni Comí. Segons els assemblearis, que són 30 de 121, Comín "ha insistit repetidament que l’Assemblea de Representants hauria d’acatar les directrius i donar suport a les orientacions polítiques del govern", postura que consideren "aberrant en qualsevol sistema parlamentarisme seriós". També denuncien com el vicepresident va "ordenar l'eliminació dels correus institucionals dels representants de sobre i sense avisar". "Molts representants, que volíem acomiadar-nos dels electors i agrair-los la confiança, no vam poder-ho fer. Alhora, vam deixar de rebre les respostes dels registrats, incloent-hi agraïments, crítiques, suggeriments i comentaris a la nostra feina", asseguren. 

Critiquen la procedència de Comín

Així mateix, també recorden la procedència del conseller a l'exili, assegurant que té una "trajectòria política molt fluctuant (dins d'alguns partits avui espanyolistes)". I és que Comín va formar part, primer, del PSC, i després, del PSC, abans de recaure a Junts per Catalunya, del qual n'és eurodiputat. "Cada dia que passa amb ell en una posició clau, temem que el projecte del Consell pugui estar marcat per la desconfiança, el despotisme i, fins i tot, per l’obsolescència", afirmen els membres de l'Assemblea de Representants. 

Per això, proposen recuperar "l'esperit fundacional" del Consell. "Un Consell que escolti les veus del poble, que fomenti un treball unitari i que faci de la intel·ligència col·lectiva, el diàleg, el consens i el respecte mutu els seus fonaments, diuen la trentena de firmants, que consideren la proposta de Comín de "piramidal, autocràtica i de referèndums populistes". 

 

Malbaratament de recursos

Un altre dels elements que denuncien els representants de l'Assemblea és la desviació "d'una quantitat significativa de recursos" amb el pretext de garantir el "bon funcionament" de l'Assemblea, i posen d'exemple càterings de luxe, mobiliari ostentós excessivament logotipat, emissions televisives amb una producció de gran escala. "La llista de despeses innecessàries i no sol·licitades és notablement llarga", opinen en la carta al president Puigdemont. 

De fet, demanen esclarir si els proveïdors beneficiaris d'aquestes despeses de representació, muntatge d'esdeveniments i equip tècnic multimèdia "no han estat una via de negoci d'un cercle reduït de persones pròximes" a Comín. "No oblidem que els diners que rep i administra el govern surten de la butxaca dels Registrats al Consell", recorden els assemblearis.