La topada de l'alt representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, amb el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, pels presos polítics catalans ha impactat a Alemanya, i destacats diaris del país obren amb l'enfrontament diplomàtic. La càrrega d'anormalitat que representen els presos polítics i exiliats catalans ha impactat com un veritable efecte bumerang sobre la diplomàtica europea, per culpa de l'exministre d'Exteriors espanyol.

En una roda de premsa conjunta a Moscou, Borrell ha demanat la posada en llibertat de l’opositor rus Alexei Navalni, i Lavrov l'ha acusat d'una doble vara de mesurar, i de mantenir presos polítics i exiliats catalans.

Alemanya, que és ara el principal país de la UE i vigila sempre atentament els moviments de Rússia, ha rebut com un contratemps la topada diplomàtica d'aquest divendres a Moscou, i els principals mitjans ho han considerat notícia destacada de la jornada, per davant de la Covid.

El Frankfurter Allgemeine, el principal diari alemany i referent en el món econòmic, ha destacat en portada l'"intercanvi de cops entre Brussel·les i Moscou". "El ministre d'Exteriors rus ha respost a Borrell retraient-li com actua el Poder Judicial espanyol, i ha dit que ha condemnat independentistes catalans a penes llargues de presó, quan les autoritats judicials d'Alemanya i Bèlgica han instat Madrid a revertir aquestes 'decisions motivades per la política'. Això no obstant, aquest no ha estat el cas. De fet, els tribunals [alemanys i belgues] s'han negat a extradir a Espanya els líders del moviment independentista català per la condemna allà de delictes que no estan contemplats a l'ordre de detenció europea. 'No posin en dubte les decisions que pren el nostre poder judicial', ha demanat el ministre d'Exteriors rus", explica el Frankfurter

És evident la pressió que això significa per a Espanya, davant el risc que la UE estigui en una posició contradictòria per replicar les acusacions russes de doble llenguatge.

 

Frankfurter

"Intercanvi de cops entre Brussel·les i Moscou", titula el 'Frankfurter'

El segon diari alemany, el Süddeutsche de Munic, ha remarcat també el mal estat de les relacions de la UE amb Rússia, i explica com Borrell ha demanat la posada en llibertat de l'opositor Navalni. "Lavrov ha advertit que un deteriorament més gran de les relacions amb la UE podria tenir conseqüències imprevisibles. Rússia i la UE topen en moltes qüestions. Però les dues parts han expressat interès a tenir un diàleg més ampli en els punts en els quals estan d'acord, ha dit", assenyala el rotatiu.

La televisió alemanya també ha informat de la polèmica trobada de l'alt representant de la diplomàcia europea amb el ministre rus. "Les relacions es troben en un moment difícil", ha indicat Borrell durant la reunió amb el ministre rus d'Afers Exteriors, Sergei Lavrov. La visita de Borrell a Rússia és la primera d'un alt representant de la UE des del 2017. 'Les nostres relacions són sens dubte tenses i el cas Navalny és un punt baix', ha indicat Borrell", ha explicat la televisió. En aquest cas no ha fet referència a la resposta russa amb els presos polítics catalans.