Topada d'Espanya amb Rússia per Ceuta. El govern espanyol ha impedit a dos vaixells de l'armada russa fer escala i ancorar a l'enclavament espanyol, segons ha informat el canal de Moscou RT. Els dos vaixells han hagut d'atracar finalment a 46 kilòmetres de la costa d'Algèria, més a l'Est.

El Ministeri d'Exteriors d'Espanya no ha autoritzat la visita del destructor Vicealmirall Kulakov i del remolcador Altái, que Rússia havia sol·licitat per al període entre el 18 i el 20 d'agost, amb l'argument que faltava d'informació per part de Rússia sobre el punt final del viatge, i que es volia evitar qualsevol situació conflictiva.

En canvi, l'Ambaixada russa a Madrid ha afirmat aquest divendres que "la informació necessària a Espanya va  ser proporcionada en temps oportú".

La pràctica d'escales regulars de vaixells de guerra russos a Ceuta va ser habitual entre el 2010 i el 2016, quan van tenir lloc unes 60 visites amb més de 10.000 tripulants, que van injectar en l'economia portuària de l'enclavament espanyol al voltant uns 4,5 milions d'euros, segons el que van avaluar les autoritats locals.

La pràctica, però, va finalitzar l’octubre del 2016 a causa del descontentament de diversos països aliats de l'OTAN, com el Regne Unit, que van criticar Madrid per aquestes concessions a l'armada russa, que participava a Síria en operacions militars en suport del president sirià Baixar al-Àssad.

Aquesta polèmica es produeix amb plena polèmica per la devolució de nens al Marroc, que va obrir una crisi entre el PSOE i Podemos dins el govern espanyol i va ser contestada per la Justícia. 

El Ministeri de l'Interior va ordenar el 13 d'agost la devolució dels 800 menors migrants que van travessar la frontera amb Ceuta el mes de maig, quan el Marroc va aixecar-ne el control. Aquestes deportacions eren fruit d'un acord entre l'Estat espanyol i el país marroquí, segons el ministeri. L'ordre el va signar el titular del ministeri, Fernando Grande-Marlaska. El dispositiu per procedir a tornar aquests menors al seu país d'origen va començar aquell divendres.

L'escrit, que demanava que es fessin aquestes devolucions "respectant els drets dels menors" i amb l'objectiu d'una "reunificació familiar" o "entrega a una institució de tutela", es va enviar el 10 d'agost a la delegació del govern espanyol.

Però el jutjat contenciós administratiu número 2 de Ceuta va ordenar el 16 d'agost la paralització de "totes les devolucions" de menors migrants "fins que es verifiqui com s'ha realitzat el procediment" de retorn,