El nou fons nuclear que anirà destinat als municipis a 30 kilòmetres de radi de les nuclears d'Ascó i Vandellós, que dijous el PSC i Junts van aprovar al Parlament amb el vot contrari d'ERC, ha portat a un enfrontament entre aquests partits a les Terres de l'Ebre. El PSC i Junts han qualificat de "dia històric" per a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona l'aprovació de la proposició de llei del Fons Nuclear, que incrementa els recursos de l'impost que revertiran al territori i també el seu radi d'impacte.

El diputat Joaquim Paladella (PSC) ha celebrat que, des de l'oposició, s'hagin aconseguit 600 milions d'euros per als territoris nuclears, la meitat dels quals es repartiran els 18 municipis del Penta I (un 25% més del previst) i l'altra meitat 62 municipis del Penta II, els de menys de 12.000 habitants. 

Manel de la Vega i Joaquim Paladella PSC Ebre ACN
Manel de la Vega i Joaquim Paladella PSC Ebre ACN

Per la seva banda, la diputada de Junts Irene Negre ha apuntat que darrera la negativa del Govern hi pot haver un repartiment previ dels recursos que potser amb la nova normativa salta pels aires. "No entenem, si no, la reacció d'Esquerra, amb una lluita per activa i per passiva, amb manipulacions, males arts i mentides, per intentar aturar aquesta tramitació parlamentària. Per això sospitem que hi havia alguna cosa", ha apuntat la diputada de Junts. El dirigent del PSC ha criticat que els republicans "només hagin escoltat als seus alcaldes, sense convocar mai a la resta".

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, des de Tortosa, ha defensat la norma pels seus valors "d'equilibri territorial" i perquè reverteix "els greuges històrics" que es produïen a les Terres de l'Ebre. "Gràcies a la política útil i la responsabilitat, Junts ha fet possible una llei essencial per les Terres de l'Ebre i les comarques del sud de Catalunya", ha insistit. Batet s'ha mostrat preocupat per "la deriva centralista i barcelonina" del govern d'ERC i de Pere Aragonès, a qui acusa de girar l'esquena al territori, "i especialment a les Terres de l'Ebre". "Ho combatrem i ho lluitarem com fan les dues diputades", ha assegurat.

D'altra banda, ERC ha reaccionat contra l'acord entre PSC i Junts, i l'ha titllat despectivament de "sociovergència". Les diputades d'ERC Maria Jesús Viña i Norma Pujol han afirmat que els Fons de Transició Nuclear deixen de ser "una eina transformadora" que donava "valor afegit" als territoris nuclears en termes de competitivitat per implantar noves indústries, i que havien d'aportar uns recursos a "pimes, autònoms, pagesos, o cooperatives". Viña ha parlat del "renaixement de la sociovergència" a les Terres de l'Ebre i ha criticat que la modificació legislativa s'hagi aprovat juntament amb Ciutadans, per tres partits "amb representació mínima les zones nuclears".

Les dues diputades han reconegut que la mesura aprovada els fa una sensació "agredolça". D'una banda, celebren que incrementi el percentatge de recursos de l'impost a les nuclears que impactaran al territori, però temen que "a curt termini" serà "més difícil" que acabin tenint un impacte sobre les empreses i l'agricultura de la zona nuclear. "El Fons havia de ser un instrument de futur i s'ha convertit en una repartidora. És un frau de primera magnitud", ha indicat Maria Jesús Viña. També la diputada al Congrés Norma Pujol ha assegurat que el Fons ja no és una eina transformadora i que els municipis del Penta I perden la competitivitat que els havien d'atorgar aquests recursos.