Els pressupostos de 2024 estan, en aquests moments, encallats i el temps corre. La sessió de control al Govern aquest dimecres ha evidenciat el torcebraç que hi ha entre els comuns i l'executiu per intentar pactar els comptes. Ara com ara, el Govern compta amb 66 vots favorables —els 33 diputats del PSC i els 33 d'Esquerra Republicana—, però li manquen encara dos suports més (almenys) per poder tirar-los endavant. La prova de foc serà el dimecres 13 de març, quan el projecte de pressupostos se sotmetrà al debat a la totalitat. De moment, tots els grups —a excepció dels socialistes, republicans i Junts— han optat per presentar una esmena a la totalitat. El grup parlamentari de Jéssica Albiach se segueix mantenint ferm en el seu posicionament: només retiraran l'esmena i negociaran el seu suport si el Govern atura el Hard Rock. El problema és que no sembla que aquest pugui ser el desllorigador: enguany, el president Aragonès ha admès per primera vegada que paralitzar-lo suposaria perdre el suport del PSC i, en conseqüència, els comptes seguirien sense prosperar.
De fet, el cap de l'executiu ha intensificat al llarg de la sessió de control les seves crides a altres grups per evitar que els pressupostos caiguin la setmana que ve: s'ha mostrat "disposat" a un acord amb Junts, ha afirmat que els comptes podrien ser "millors" amb el suport de la CUP i fins i tot s'ha dirigit a Ciutadans i el PP per indicar que també és "a les mans" d'aquestes formacions que uns comptes que "reverteixen les retallades" segueixin el seu curs parlamentari.
La tensió viscuda en l'intercanvi entre Jéssica Albiach i Pere Aragonès al Parlament no han impedit, però, que les reunions i les negociacions segueixin. De fet, aquest mateix dimecres a la tarda, una delegació dels comuns liderada per Joan Carles Gallego (acompanyat per les diputades Susanna Segovia i Núria Lozano, i el coordinador del grup Ximo Balaguer) s'ha reunit durant prop d'una hora amb Núria Cuenca (secretària general de la Presidència), Marc Ramentol (director general de Coordinació Interdepartamental) i Josep Maria Aguirre (secretari general d'Economia i Hisenda). Amb tot, fonts dels comuns indiquen que tot segueix "igual" i "sense cap avenç".
El Hard Rock, el motiu de la discòrdia
En una entrevista a ElNacional.cat fa un mes, el portaveu dels comuns, David Cid, advertia que "si el Hard Rock tira endavant", ells no formarien part de l'equació dels pressupostos. Per a la formació de Jéssica Albiach, és un projecte "nefast" que, en l'actual "crisi hídrica", "no té cabuda": "És molt més que un macrocasino, comportarà problemes en salut mental, inseguretat o abús excessiu de l'aigua". "Pel bé del país, esmenin l'error. Rectifiquin, és una decisió política, hi ha temps", deia Albiach aquest matí quan ha finalitzat la seva intervenció. Des de la perspectiva del Govern, és "incomprensible" haver de "llançar per la borda els pressupostos" pel Hard Rock quan "no hi ha ni un euro, cap partida ni cap mesura" per aquest projecte. Al seu torn, els comuns es regiren contra el fet que diguin que són ells qui han posat en el centre de les negociacions el Hard Rock: "Qui ho va fer va ser el PSC, que va condicionar l'aprovació dels pressupostos al fet que el macroprojecte tirés endavant", ha afirmat Albiach a la cambra catalana.
A més, l'executiu sosté que no es pot paralitzar el Hard Rock, que s'ha de respectar la tramitació administrativa i que, en el remot cas que es fes, podria suposar un "risc indemnitzatori". Alhora, el Govern espera, abans de l'aprovació del Pla Director Urbanístic, un informe sobre la viabilitat mediambiental del projecte que s'espera des de fa temps. Tant la CUP com els comuns volen que aquest informe es conegui aviat. En l'escenari en què els d'Albiach exigeixen aturar aquesta iniciativa per al Camp de Tarragona, l'executiu hi veu, a més, una possible prevaricació davant la possibilitat en què s'hagi de "pressionar" per la publicació de l'informe. Fonts dels comuns ho esmenen i consideren que frenar el Hard Rock és una "decisió política": "El que estem demanant al Govern és que governi".
Tot i veure-ho inviable, el president de la Generalitat ha volgut posar-se per un moment en la hipòtesi de paralitzar aquest projecte durant la sessió de control i ha volgut advertir-ne de les "conseqüències": "Amb l'actual composició del Parlament, no es pot. No ens fem trampes. Si ho accepto, hi haurà un grup que es retirarà i, per tant, perdrem els comptes". Al mateix temps, els comuns remeten el Govern a complir les resolucions de la cambra catalana. En específic, fan al·lusió a un punt d'una proposta de resolució del seu partit que es va aprovar en el monogràfic sobre sequera i canvi climàtic, que instava l'executiu a "aturar qualsevol modificació de planejament urbanístic en el sector turístic que suposi mobilitzar més recursos hídrics per sobre de 100 litres per persona i dia, fins que el consum d'aigua del sector primari i industrial no estigui garantit".
De fet, els comuns també s'aferren al fet que aquest mateix dimecres Salvador Illa hagi asseverat que "cal complir les resolucions" aprovades de la cambra. Ara bé, una proposició de la CUP que sí que feia referència explícita al Hard Rock i plantejava aturar-lo sí que va ser rebutjada. Després de la trobada d'aquest dimecres a la tarda, tant comuns com el Govern s'han instat a seguir parlant al llarg de la setmana i tenir una propera reunió que podria ser aquest dijous o divendres: "No ens aixecarem de la taula esperant que el Govern corregeixi el seu error", apunten des del grup liderat per Jéssica Albiach.
Aragonès, "disposat" a un acord amb Junts
El Govern va iniciar aquests pressupostos amb la voluntat d'entendre's amb el PSC, Junts per Catalunya, la CUP i els comuns. Després de l'acord amb els socialistes, els cupaires van donar per finalitzades les converses i van registrar una esmena a la totalitat. El dimarts, ho feien els comuns davant la "manca de rectificació" de l'executiu pel Hard Rock. Les mirades tornaven a mirar cap a Junts per Catalunya, i així mateix també ho ha evidenciat Aragonès: "Estic plenament disposat a arribar a un acord". El president ha exposat que van traslladar una proposta als juntaires amb "74 mesures que sumen centenars de milions d'euros" i que inclou "el 70%" de les propostes de la formació de Carles Puigdemont. El president de Junts al Parlament, Albert Batet, ha erigit el seu grup en "alternativa" i també ha allargat la mà a Aragonès si tenen en consideració l'"equilibri territorial, menys impostos i menys burocràcia". Els juntaires van presentar a mitjans de febrer una proposta amb 114 mesures a l'executiu, entre les que destacaven l'eliminació de l'impost de successions. Ara bé, el Govern ha insistit que no acceptaran aquest punt.
Des de Junts lamenten que només s'hagin produït tres reunions fins ara, tot i que aquest dijous es podria produir la quarta. Ara bé, en el que sí que ja han presentat l'esmena a la totalitat és a la llei d'acompanyament dels pressupostos. El període per fer-ho finalitzava aquest dimarts i ho feien perquè encara esperen el "retorn total" de les seves propostes a l'executiu. El compte enrere per al 13 de març s'augura frenètic.