Malgrat la intenció del PSOE i d'Unidas Podemos d'esgotar el que queda de legislatura, no deixen d'aparèixer noves friccions entre ambdós socis de govern. Ara, el tema que genera debat és el gasoducte del Midcat. I és que la proposta de finalitzar aquest macroprojecte, que actualment resta interromput en territori català a l'altura d'Hostalric, s'ha tornat a posar sobre la taula després que la setmana passada el canceller alemany, Olaf Scholz, s'hi pronunciés a favor per assegurar l'arribada de gas als països que sota l'amenaça russa. Queden 226 quilòmetres de canonades per completar, si bé el govern francès de moment és reticent a participar-hi.
Qui també ha mostrat la seva negativa ha estat Podemos. El coportaveu dels liles Javier Sánchez ha advertit que no entra en el seu programa finalitzar el projecte. Si bé ha admès que el gas es convertirà aquest hivern en una "arma de guerra", ha volgut subratllar l'impacte ecològic que tindria. "S'ha d'estudiar", ha dit. A més, considera que la proposta feta per Scholz és tan sols un "desig" d'Alemanya que "ha comprat" la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, així com el seu partit, el PSOE, perquè de moment es desconeix amb quins fons es pagaria.
I també ha assenyalat un altre fet: la importància de la posició de França. El Midcat obligatòriament hauria de passar per territori gal, però l'Elisi ja s'ha desmarcat del projecte, al·legant motius ecològics i de terminis. Per això, a Podemos els interessa saber "el fonamental", que és si finalment França se'n desmarcarà definitivament. Més enllà, el cost de construcció també preocupa perquè "no és barat, precisament", i no se sap si s'hi destinaran fons europeus. "Per tant, estem parlant de futuribles i fins que no es concretin aquests dos aspectes no ens pronunciarem", ha conclòs.
Pedro Sánchez, a favor del Midcat
Fa només dos dies, el president espanyol, Pedro Sánchez, donava el seu vistiplau al Midcat, afirmant que la finalització de les obres és quelcom que el seu govern "ve reclamant i demanant des de fa molt de temps", i recordava que anteriors administracions centrals també van donar la seva llum verda. "Esperem en poc temps poder complir aquest somni", va dir. A més, recalcava que el gasoducte hauria de servir també per transportar hidrogen verd, un producte pel qual el govern espanyol està fent una aposta decidida i que creu que hauria de ser l'energia del futur d'Europa.