L’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha retornat a Barcelona aquest dimarts després de més de cinc anys a l’exili. Ponsatí ha estat detinguda durant cinc hores, aproximadament. El seu retorn, que ha estat organitzat en secret i que s’ha consumat per sorpresa, s’ha conegut pocs minuts després de les quatre de la tarda. Ponsatí ha arribat a l’estat espanyol travessant la frontera en cotxe per Perpinyà. Les primeres informacions no aclarien a on es dirigia l’europarlamentària independentista, però el que sí que estava clar és que no estava disposada a presentar-se davant del Tribunal Suprem, que mantenia una ordre de detenció activa.
Després de la reforma del Codi Penal, Ponsatí ha quedat acusada d’un delicte de desobediència, que en cap cas implica penes de presó, sinó inhabilitació i multa. L’eurodiputada va ser clau en referèndum de l’1-O del 2017, ja que com a consellera d’Educació del Govern de Carles Puigdemont va permetre l’obertura de les escoles per fer les votacions.
Roda de premsa de Clara Ponsatí a Barcelona
Al voltant de les quatre de la tarda, el cotxe que traslladava Ponsatí ja havia arribat a Barcelona i, un cop esbombada la informació del seu retorn, s’ha conegut que l’europarlamentària es dirigia al Col·legi de Periodistes de Catalunya per oferir una roda de premsa. A la seu dels periodistes catalans, Ponsatí hi ha arribat acompanyada del seu advocat, Gonzalo Boye. Enmig d’una enorme expectació mediàtica, Ponsatí ha declarat davant la premsa que no ha vingut “a fer cap pacte amb l’Estat sinó a continuar el combat i plantar cara”. En la seva intervenció, l’eurodiputada de Junts ha carregat contra Meritxell Serret, que va acordar el seu retorn amb el Suprem.
Clara Ponsatí, detinguda a Barcelona pels Mossos d'Esquadra
Un cop finalitzada la roda de premsa, Ponsatí ha sortit al carrer acompanyada de Boye i envoltada de premsa i simpatitzants. Tots dos s’han dirigit al Born, on els eurodiputats de Junts tenen una oficina europarlamentària. No hi han pogut arribar. Un cop han arribat a la plaça de la Catedral, un agent dels Mossos s’ha acostat a la política independentista per procedir a la seva detenció. La detenció ha durat uns quatre minuts: el temps que ha tardat l’agent dels Mossos a convèncer Ponsatí que pugés al cotxe on ha quedat detinguda.
Ponsatí ha estat traslladada a la Ciutat de la Justícia per tal de declarar davant del jutge de guàrdia. Durant unes hores, el futur immediat de l’eurodiputada ha estat una incògnita. Mentrestant s’han anat succeint reaccions a la seva tornada i després a la seva detenció. El president a l’exili, Carles Puigdemont; el president d’ERC, Oriol Junqueras; l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta de Junts, Laura Borràs. També ha mostrat el seu suport a Ponsatí els dirigents de les entitats independentistes, Xavier Antich d’Òmnium Cultural i Dolors Feliu de l’ANC. Les dues entitats han organitzat concentracions de suport arreu del territori.
El retorn de Ponsatí ha originat també la reacció del govern espanyol, que ha acusat Ponsatí de fer "un espectacle". També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat el retorn de Ponsatí i ha denunciat que l'estat espanyol no li ha respectat la immunitat.
Mostres de suport a Clara Ponsatí a la Ciutat de la Justícia
Centenars de persones s’han concentrat a la seu de la Ciutat de la Justícia per mostrar suport a Ponsatí i l’han esperat fins prop de les onze de la nit, quan ha quedat en llibertat. Ponsatí ha estat citada a declarar el pròxim 24 d’abril davant del Tribunal Suprem.